Prva poročila iz Peševarja so govorila o samomorilskem napadu motorista, nato pa je policija potrdila, da je šlo za eksplozijo parkiranega avtomobila. Foto: Reuters
Prva poročila iz Peševarja so govorila o samomorilskem napadu motorista, nato pa je policija potrdila, da je šlo za eksplozijo parkiranega avtomobila. Foto: Reuters

Predstavnik ameriškega veleposlaništva v Pakistanu Alberto Rodriguez je povedal, da je bilo lažje poškodovanih nekaj Američanov, ki so bili v vozilu, namenjenem na konzulat v nemirnem severozahodnem delu države. Tarča napada je bil konvoj dveh ameriških diplomatskih vozil, poškodovano je bilo večje terensko vozilo, ki je bilo najverjetneje oklepno. Ob detonaciji 50 kg razstreliva, ki je bilo skrito v parkiranem avtomobilu, je bil ubit mimoidoči Pakistanec, deset ljudi pa je bilo ranjenih.

Prvo maščevanje Američanom za smrt bin Ladna
Odgovornost za napad so že prevzeli pakistanski talibani, ki so sicer tesno povezani s teroristično mrežo Al Kaida. Ta je po nedavnem ameriškem uboju vodje mreže Osame bin Ladna napovedala maščevanje, žrtve pa naj bi bili Američani v Pakistanu. Talibani so ob prevzemu odgovornosti zatrdili, da so sposobni in da bodo izvedli nove napade, s katerimi se bodo maščevali za smrt bin Ladna.

Krvava dediščina Peševarja
Ameriški konzulat v Pešavarju je pomemben za delovanje obveščevalne službe Cia v Pakistanu, njegovi zaposleni so v preteklosti že bili žrtve terorističnih napadov, tokratni napad pa je bil prvi na Američane po smrti bin Ladna. Pešavar, osrednje mesto nemirnega plemenskega območja že od 80. let in protisovjetske vojne v Afganistanu velja za središče skrajnih islamistov in obveščevalnih služb.