Svet so obkrožili fotografije in posnetki hiše, kjer so ubili bin Ladna, fotografij njegovega trupla pa ni v javnosti. Foto: Reuters
Svet so obkrožili fotografije in posnetki hiše, kjer so ubili bin Ladna, fotografij njegovega trupla pa ni v javnosti. Foto: Reuters
Osama bin Laden
Novica, da so Američani ubili bin Ladna, je preplavila vrstice svetovnih časopisov. Foto: EPA
Bela hiša
Takole so operacijo iz Pakistana spremljali predsednik Obama, podpredsednik Joe Biden, zunanja ministrica Hillary Clinton, obrambni minister Robert Gates in drugi člani administracije. Foto: Bela hiša

"Ker Američani niso prikazali zadostnih dokazov, s katerimi bi podkrepili svoje trditve, prav tako pa smrti Osame bin Ladna niso potrdili njegovi najbližji sodelavci, vse govorice označujemo kot prenagljene," je v izjavi, ki jo je poslal svetovnim medijem, zapisal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid v prvem odzivu talibanov, odkar so ZDA v ponedeljek sporočile, da so v Pakistanu ubile bin Ladna.

V izjavi je Mudžahid zapisal še, da talibani, ki so bin Ladnu v Afganistanu nudili zavetje pred napadi na ZDA 11. septembra 2001 in po njih, ne bodo komentirali novice, dokler od virov blizu bin Ladna ne bodo dobili potrdil o njegovem mučeništvu.

Talibane zanima le Afganistan?
Druge islamistične skupine so precej hitro po objavi novice, da so Američani ubili bin Ladna, zanikali verodostojnost njihovih trditev in napovedali povračilne ukrepe proti zahodnim silam, talibani pa so molčali vse do zdaj. Nekateri analitiki so prepričani, da se niso oglasili, da bi se distancirali od teroristične skupine Al Kaida, in tako mednarodno skupnost prepričali, da jih zanimajo samo razmere v Afganistanu.

Smrti Osame bin Ladna je bil posvečen tudi Studio ob 17h. Oddajo z naslovom "Svet po smrti Osame bin Ladna" lahko poslušate tukaj.

ZDA naj bi objavile slike trupla in pogreba
Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek zjutraj sporočil, da je elitna skupina ameriške vojske bin Ladna ubila v njegovem skrivališču v Pakistanu, nato pa so ga pokopali v morju. Ker Washington še ni objavil fotografij bin Ladnovega trupla in ni podal dokazov, da so ga resnično ubili, se v svetu pojavljajo številne teorije zarote in vprašanja, ali je bin Laden resnično mrtev.

Agencija Reuters je sporočila, da naj bi Bela hiša še danes objavila fotografijo bin Ladnovega trupla in pogreba, že pred tem pa so na spletni strani Bele hiše objavili fotografije predsednika Obame in njegovih najbližjih sodelavcev ter vojaških svetovalcev, ki so v živo spremljali operacijo v Pakistanu.

"Osama je živ"
Pred kompleksom v pakistanskem mestu Abotabad, kjer je bil ubit bin Laden, se je zbralo nekaj deset mladih Pakistancev, ki so se norčevali iz ZDA in vzklikali "Osama je živ!".

V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije, kako so predsednik Obama in njegovi sodelavci v živo spremljali akcijo iz Pakistana.