Kot vedno na vojnih območjih se tudi tu podatki o številu žrtev in beguncev razlikujejo med uporniško in vladno stranjo. Foto: EPA
Kot vedno na vojnih območjih se tudi tu podatki o številu žrtev in beguncev razlikujejo med uporniško in vladno stranjo. Foto: EPA
Šrilanka
Šrilanški vojaki ob topu, ki so ga na obali zapustili tamilski uporniki. Foto: EPA
Mahinda Radžapaksa
Predsednik ni mogel skriti navdušenja ob prihodu v domovino. Foto: EPA

Šrilanški predsednik Mahinda Radžapaksa je v soboto oznanil vojaško zmago nad tamilskimi uporniki in s tem konec 26-letne državljanske vojne ter tamilskega boja za neodvisnost severnega dela otoka, potem ko je vojska na severovzhodu osvojila še zadnje območje, ki je bilo pod nadzorom upornikov.

Očitno je, da so se uporniki že sprijaznili z zmago vladnih sil. "Ostaja nam le še eno - da odpravimo izgovor našega sovražnika za ubijanje naših ljudi. Odločili smo se, da utišamo naše topove. Obžalujemo le, da smo izgubili toliko življenj in da nismo mogli zdržati dlje," so na svoji spletni strani zapisali Tamilski tigri.

Različne trditve glede ujetih civilistov
Uporniki so povedali, da je v zadnjih 24 urah na ulicah obležalo več kot 3.000 mrtvih civilistov, medtem ko jih je 25.000 huje ranjenih in nimajo nikakršne medicinske oskrbe.

Trditve upornikov so v nasprotju s trditvami vladne strani, ki je zatrdila, da so vsi civilisti zapustili vojno območje.

Šrilanška vojska je namreč sporočila, da ji je uspelo osvoboditi vse civiliste, ki so jih zadrževali na območju pod nadzorom tamilskih upornikov, kjer so potekali spopadi.

Tiskovni predstavnik vojske Udaya Nanayakkara je dejal, da je v zadnjih treh dneh s tega območja zbežalo več kot 50.000 ljudi, s tem pa so po njegovih besedah "rešili vse civiliste, ki so jih tigri zadrževali kot človeški ščit".

Vladne sile tako prvič po letu 1983 nadzirajo celotno obalo otoka in so s tem upornikom zaprle vse možnosti za beg.

Brez možnosti za nadaljevanje konvencionalnega boja lahko zdaj pričakujemo, da se bodo uporniki intenzivneje posluževali samomorilskih napadov, ki so bili vedno del njihovega boja.

Samomorilski napadalci v akcijo
Iz vojske so že sporočili, da so uporniki sprožili samomorilske napade in da napadalci prihajajo nasproti vojakom ter se pred njimi razstrelijo.

Vojska tudi poroča, da so našli truplo, ki naj bi pripadalo ustanovitelju in voditelju Tamilskih tigrov Velupilaju Prabhakaranu. Iz njegovega zaklonišča je bilo namreč slišati eksplozijo, sam pa je že večkrat dejal, da ga ne bodo ujeli živega.

Medtem ko na severu otoka še naprej poteka kalvarija, so v prestolnici Kolombo proslavljali razglasitev vojaške zmage in navdušeno pozdravili vrnitev predsednika s poti v tujini.

"Moja vlada je ob polni zavezanosti naših oboroženih sil v humanitarni operaciji brez primere končno premagala upornike," jim je dejal predsednik.

G. V.