Več kot 100.000 Tamilcev je zaradi spopadov odšlo od doma, mnogi pa so se zdaj znašli v vmesni coni med uporniki in vladnimi silami. Foto: EPA
Več kot 100.000 Tamilcev je zaradi spopadov odšlo od doma, mnogi pa so se zdaj znašli v vmesni coni med uporniki in vladnimi silami. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik upornikov Seevaratnam Puleethevan je dejal, da so premirje razglasili zaradi velikih razsežnosti humanitarne krize. Obrambni minister je potezo upornikov razglasil za šalo in vztraja, da se morajo uporniki predati. Na vmesnem območju med vladnimi in uporniškimi silami je še vedno ujetih več desettisoč ljudi: po podatkih Združenih narodov jih je okoli 50.000, vojska zatrjuje, da jih je 15.000.

Obrambno ministrstvo je sporočilo, da so vojaki davi vdrli v vas Valayanmadam, kjer so po njihovih podatkih iz rok 23 upornikov rešili 200 civilistov. BBC poroča, da podatkov ni mogoče preveriti, saj je območje za vse zaprto.

Območje, polno lačnih ljudi, zaprto za vse
Uporniki so novico o prekinitvi ognja sporočili le nekaj ur po srečanju najvišjega predstavnika ZN-a za humanitarne dejavnosti Johna Holmesa s šrilanškimi uradniki, ki jih je prosil, naj dovolijo humanitarnim delavcem vstop na vojno območje in begunska taborišča, ki jih je postavila vlada. Za človekoljubne delavce je namreč dostop na omenjena območja že od lani prepovedan, uporniki pa pravijo, da vlada namerno zavira dostop hrane in druge pomoči, kar oblasti zanikajo.

Uporniki so ob razglasitvi premirja dejali, da so se tako odzvali na številne klice EU-ja, ZN-a, indijske vlade in drugih. Premirje, ki je začelo veljati takoj, bodo uporniki upoštevali, če ga bo upoštevala tudi vladna stran. "Premirje je le za humanitarne namene in njegovo trajanje bo odvisno od odgovora šrilanške vlade."

Med uporniki in vlado poteka tudi ostra medijska vojna: medsebojna obtoževanja o izkoriščanju civilistov si kar sledijo. Tamilski tigri si že več kot četrt stoletja prizadevajo za neodvisno državo tamilske manjšine, v vojni pa je umrlo že več kot 70.000 ljudi.

K. T.