Albini v Tanzaniji živijo v strahu. Foto: Reuters
Albini v Tanzaniji živijo v strahu. Foto: Reuters

Truplo brez vseh okončin so našli le nekaj kilometrov stran od njegovega doma, v povezavi z umorom pa je policija aretirala dve osebi, poroča BBC. Še vedno sicer pogrešajo štiriletno albinko, ki so jo ugrabili decembra, policija pa je v povezavi z njenim izginotjem aretirala 15 ljudi, vključno z njenim očetom.

Samo od leta 2000 je bilo v Tanzaniji, kjer nekateri vrači iz telesnih delov otrok albinov izdelujejo amulete, ki naj bi okrepili obrede črne magije, ubitih najmanj 74 otrok. Prejšnji mesec je tanzanijska vlada sicer prav zato, da bi ustavila pobijanje albinov, prepovedala vrače.
Visok delež albinov
V tej vzhodnoafriški državi živi več kot 33.000 albinov - v Afriki jim pravijo "nevidni" -, ki trpijo za genetsko okvaro, zaradi katere imajo spremenjeno pigmentacijo kože in las. V Tanzaniji se rodi en albin na 1.400 prebivalcev - za primerjavo: v zahodnih državah zgolj eden na 20.000.
Strokovnjaki visok delež albinov v Tanzaniji pripisujejo krvoskrunskim odnosom. Nekateri raziskovalci celo menijo, da albinizem izvira prav iz Afrike.

Združeni narodi so zadnji napad ostro obsodili in opozorili, da bi bilo leto 2015 lahko za albine še posebej nevarno. ZN se namreč boji, da se bodo pred prihajajočimi parlamentarnimi in predsedniškimi volitvami nekateri kandidati obrnili k vračem, ki so v tej državi še vedno zelo vplivni.

Po navedbah Rdečega križa naj bi bili vrači za vse telesne dele enega albina pripravljeni plačati tudi 75.000 dolarjev.