Nova mednarodna orožarska afera tokrat zaposluje češke in avstrijske preiskovalce. Foto: EPA
Nova mednarodna orožarska afera tokrat zaposluje češke in avstrijske preiskovalce. Foto: EPA
Jiri Paroubek
Se bo na zatožni klopi znašel tudi nekdanji premier Jiri Paroubek? Foto: EPA

Kot poroča novinar Televizije Slovenija Matej Hlebš, naj bi Steyer, ki je bil še do pred kratkim solastnik slovenske Sistemske tehnike, na Češkem podkupil politične stranke in tako premagal Patrio na tamkajšnjem razpisu za osemkolesnike. O tem je poročal praški časopis Mlada fronta Dnes, ki je na na spletni strani objavil tudi dokaze. Časopis je namignil, da bi se lahko pri poslu, vrednem 560 milijonov evrov, pokazali znaki korupcije.

Novinar omenjenega časopisa Janek Kroupa je namreč osmega januarja letos na skrivaj posnel pogovor z nekdanjim menedžerjem avstrijskega Steyerja Wolfgangom Habitzlom. Novinar se je izdajal za investicijskega bankirja, menedžer pa mu je, kot kaže, verjel in mu tudi razkril, kako naj bi Steyer na Češkem podkupil politične stranke, da bi dobil tamkajšnji oklepniški posel.

Češka policija je zato sporočila, da bo uvedla preiskavo. Načelnik češke policije Oldrich Martinu je zato vzpostavil posebno ekipo, ki bo preiskala okoliščine nakupa oklepnikov pandur II, upa pa, da bodo prvi rezultati preiskave znani do konca marca. Na Češkem bodo maja parlamentarne volitve, afera pa bo zato skoraj zagotovo ena izmed predvolilnih tem. K takojšnji preiskavi domnevne korupcije je policijo in tožilstvo pozval tudi češki premier Jan Fischer.

Je bil vpleten tudi takratni premier Paroubek?
Kot dodaja Hlebš, je Steyer leta 2006 s svojim pandurjem II. dejansko zmagal na razpisu, iz posla pa je zato izpadla finska Patria. 22. januarja je sledilo še drugo srečanje novinarja z nekdanjim menedžerjem Steyerja, tokrat pa se jima je pridružil tudi Herwig Jedlaucnik, ki je bil leta 2006 vodja Steyerjevega oklepniškega projekta na Češkem.

Takrat so se razkrila tudi konkretna imena domnevno vpletenih, med njimi tudi nekdanji češki premier Jiri Paroubek. Habitzl je svoje izjave takoj po objavi posnetka označil za slabo šalo.

Češka vlada je prvotno junija 2006 sklenila 798 milijonov evrov vreden posel za 199 oklepnikov, a je nato decembra 2007 zaradi težav med testiranjem pogodbo spremenila. Marca lani je posledično odobrila nakup 107 pandurjev v vrednosti 560 milijonov evrov. Po poročanju Mlade Fronte Dnes pa je pri poslu nastala korupcija. Glavne politične stranke naj bi pri tem prejele dva oziroma tri odstotke od vrednosti celotnega posla.

Afera sega prav do vrha?
Tako zdajšnji obrambni minister Martin Bartak kot nekdanji obrambni minister Karel Kuehnl ter nekdanja premierja Stanislav Gross in Jiri Paroubek so navedbe, ki jih je objavila Mlada Fronta Dnes, zanikali. Časnik je sicer pod vprašaj postavil tudi končno ceno oklepnikov, saj naj bi bila ta trikrat višja od tiste, ki jo je za podobna vozila plačala portugalska vojska.

Mlada Fronta Dnes je še poročala, da najverjetnejša ključna priča pri domnevno koruptivnem orožarskem poslu nekdanji trgovec z orožjem Pavel Musela, ki bi lahko primer bolje osvetlil, o tem ne bo mogel povedati nič. V nesreči med lovom leta 2008 je namreč utrpel hude poškodbe možganov. Njegov brat Karel je sicer izrazil dvom, da je šlo za nesrečo.

Nakup na mizi že pred leti
Protikorupcijski oddelek češke policije se je sicer že pred štirimi leti ukvarjal z nakupom oklepnikov. Takrat je namreč pritožbo na posel s Steyerjem vložil njegov konkurent, finska Patria. Finsko podjetje je takrat trdilo, da so Steyrjevi oklepniki predragi. Primer so pozneje predali vojaški policiji, ki pa ni ugotovila nobenih nepravilnosti.