Volišča so se zaprla ob 18.00. Foto: EPA
Volišča so se zaprla ob 18.00. Foto: EPA

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah za nekaj odstotkov vodi levičarska stranka Akel pred desnosredinsko stranko Disy. Prva naj bi dobila približno 31,1 odstotka, druga pa 30,4 odstotka. Na tretje mesto se je s 17,8 odstotka uvrstila stranka predsednika Tasosa Papadopulosa, ki ostro nasprotuje združitvi otoka.

Na prvih volitvah po zavrnitvi združitve otoka, ki so jo predlagali Združeni narodi, se je za poslanska mesta potegovalo 11 strank in 500 kandidatov.

Glavna tema v predvolilni kampanji je bila spet združitev turškega in grškega dela, kar je najpomembnejše vprašanje v večini predvolilnih bitk na Cipru. Volilna udeležba je bila 87,9-odstotna.

Cirpski parlament ima sicer 80 poslancev, na volitvah pa so podelili le 56 mest, namenjenih ciprskim Grkom. Preostalih 24 pripada ciprskim Turkom, ki pa se po letu 1974, ko so otok razdelili, ne udeležuje volitev.

Krepitev Papadopulosove stranke bi lahko pomenila novo smer v reševanju delitve otoka, prav tako pa bi lahko pomenila krepitev vlade, ki je zagrozila, da bo ustavila vključevanje Turčije v Unijo.