Andres Valdes je Slovencem najbolj znan po pantomimi. Foto: Andres Valdes
Andres Valdes je Slovencem najbolj znan po pantomimi. Foto: Andres Valdes
Fidel Castro
Fidel Castro je prišel na oblast s socialistično revolucijo leta 1959. Foto: EPA
Raul Castro
Po odhodu 81-letnega Fidela Castra bo oblast na Kubi najverjetneje prevzel njegov pet let mlajši brat Raul. Foto: EPA

Pantomimik Valdes se je rodil v Havani na Kubi in je že od majhnih nog zabaval občinstvo, zato ga je pot vodila po svetu, dokler se ni leta 1964 ustavil v Ljubljani, kjer živi še danes. Z njim smo se pogovarjali o Kubi po dolgoletni vladavini revolucionarnega voditelja Castra.


Kaj dejstvo, da se je Castro odpovedal položaju predsednika, pomeni za življenje Kubancev?
Morda bo sprememba, a le navidezna.Večina težav, ki jih imajo na Kubi, namreč obstaja zaradi blokade s strani ZDA. Življenje se bo Kubancem spremenilo, ko te blokade ne bo več.

Kako kot Kubanec, ki že dolga leta živi zunaj Kube, dojemate njegovo skoraj 50-letno vladanje?
Da se je obdržal tako dolgo, obstaja preprost razlog, ki pa je glavni. Je edini voditelj v kubanski politični zgodovini, ki je vse, kar je v času upora prejšnjemu sistemu (Batista)obljubljal, tudi realiziral. Z reformo šolstva, zdravstva, športa, kmetijstva, zmanjšal je stopnjo nepismenosti na minimum …

Ameriški Kubanci menijo, da Kuba ne more naprej, dokler ne pade komunizem in dokler ne umre Castro. Kakšno je vaše mnenje?
Rekel bom samo tole: opozicija je opozicija, ne glede na to, na kateri strani je!

Kaj bi vi ocenili kot najbolj pozitivne posledice njegove vladavine, in kaj kot negativne posledice?
O pozitivnih stvareh sem že govoril in se tičejo socialnih reform, dviga kubanske samozavesti, solidarnosti, internacionalnosti …
Negativne posledice Fidelove vladavine pa so stvari, proti katerim se je boril v preteklosti, pa se kljub temu spet pojavljajo: korupcija, kriminal, prostitucija.

Kako vidite Kubo čez deset let? Menite, da se bodo Kubanci, ki so zaradi Castra zapustili Kubo, po padcu komunizma vrnili?
Zagotovo se bodo vrnili tisti, ki so imeli kakšno lastnino. Čakali bodo na denacionalizacijo in potem živeli od rente, kot je bilo to prej. Vrnili se bodo verjetno tudi skorumpirani nekdanji člani Batistove vladavine, revanšisti ... V ZDA in drugod po svetu bodo ostali vsi, ki so se tam znašli.

Ksenja Tratnik