Thacija so njegovi glavni koalicijski partnerji zapustili po slabih treh letih sodelovanja. Foto: EPA
Thacija so njegovi glavni koalicijski partnerji zapustili po slabih treh letih sodelovanja. Foto: EPA

Vsi člani stranke LDK nekdanjega predsednika Kosova Fatmirja Sejdiuja - ob podpredsedniku vlade Ramu Manaju še zunanji minister Skender Hyseni, ministri za zdravje Bujar Bukoshi, za lokalno samoupravo Sadri Ferati, za trgovino in industrijo Lutfi Zharku – so odstopili s položaja.

Predsedstvo LDK-ja, ki je odločitev o izstopu iz vladne koalicije sprejelo v soboto, razlogov za svojo odločitev ni navedlo. Vladno koalicijo je močno zamajal odstop Sejdiuja, ki je moral prejšnji mesec zapustiti položaj predsednika države, ko je ustavno sodišče odločilo, da je kršil ustavo, ker je bil hkrati predsednik države in predsednik stranke.

Predčasne volitve želijo čim prej
Vršilec dolžnosti kosovskega predsednika Jakup Krasniqi je sporočil, da bodo predčasne parlamentarne volitve, prve po razglasitvi neodvisnosti Kosova leta 2008, 13. februarja prihodnje leto. Krasniqi je omenil tudi možnost, da bi zaradi institucionalne krize po razpadu vladne koalicije predčasne volitve lahko pripravili prej, že do konca leta. Ustava omogoča pripravo volitev 45 dni po razpustitvi parlamenta.

Mediji na Kosovu poročajo, da si tudi premier Thaci želi čimprejšnjih volitev, kot mogoč datum pa navajajo 5. december.