Hashim Thaci med govorom v kosovskem parlamentu, ki ga je konec februarja izvolil v tretjem krogu glasovanja. Zanj je  glasovalo 71 poslancev v 120-članskem parlamentu. Foto: Reuters
Hashim Thaci med govorom v kosovskem parlamentu, ki ga je konec februarja izvolil v tretjem krogu glasovanja. Zanj je glasovalo 71 poslancev v 120-članskem parlamentu. Foto: Reuters

47-letni Thaci je v kratkem nagovoru po prisegi v parlamentu dejal, da je cilj državljanov Kosova vključitev države v Evropsko unijo in zvezo Nato ter trajno prijateljstvo z ZDA.

Normalizacija odnosov z Beogradom
Novi kosovski predsednik je poudaril tudi pomen dialoga z Beogradom vse do "celovite normalizacije" odnosov. "Temna preteklost med narodoma obeh držav je za nami. Ne moremo je spremeniti, se pa lahko zavzamemo, da se nikoli ne ponovi," je povedal Thaci.

Dejal je še, da se bo kot predsednik države zavzemal za spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, pravosodno reformo ter boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Napovedal je, da bo predstavnik vseh narodov in dejavnik politične ter državljanske enotnosti.

Opozicija bojkotirala sejo parlamenta
Vodilne opozicijske stranke, Samoopredelitev, Zveza za prihodnost in Pobuda za Kosovo, se četrtkove slovesne seje parlamenta niso udeležile, saj nasprotujejo izvolitvi Thacija za predsednika države. Seje se tudi niso udeležili nekateri nasprotniki iz vrst vladajoče Demokratske lige Kosova premierja Ise Mustafe. Skupina Thacijevih nasprotnikov je med prisego stavbo parlamenta obmetavala s kamenjem. Na stavbi parlamenta so razbili nekaj oken. Policija je prijela dve osebi.

Thaci bo posle predsednika države slovesno prevzel v petek. Slovesnost bo na osrednjem trgu v Prištini, kjer pričakujejo okoli tisoč povabljenih, med njimi bodo tudi predstavniki 50 držav.