Opozicija je kar dvakrat prekinila sejo s solzivcem, zaradi česar so si morali nadeti plinske maske. Foto: Reuters
Opozicija je kar dvakrat prekinila sejo s solzivcem, zaradi česar so si morali nadeti plinske maske. Foto: Reuters
Hashim Thaçi novi predsednik Kosova

Hashim Thaçi je sicer v drugem poskusu prejel 64 glasov poslancev, njegov protikandidat Rifat Rama pa le dva glasova, 15 glasov je bilo neveljavnih. V skladu s kosovsko ustavo morajo poslanci v prvem in drugem krogu predsednika države izvoliti z dvotretjinsko večino vseh 120 poslancev.

V tretjem krogu glasovanja pa zadostuje absolutna večina 61 glasov. Glasovanje je bojkotirala nacionalistična opozicija, ki je s solzivcem dvakrat prekinila parlamentarno razpravo pred glasovanjem.

Tri opozicijske stranke - Samoopredelitev, Zavezništvo za prihodnost (AAK) in Pobuda - poskušajo blokirati izvolitev predsednika. Če nov predsednik ne bo izvoljen, se mora v skladu s kosovsko ustavo parlament razpustiti, sledile pa bi predčasne volitve.

Protesti pred parlamentom
Sicer pa je danes pred kosovskim parlamentom potekal protivladni protest, ki se ga je udeležilo okoli tisoč ljudi, ki so, tako kot že večkrat v preteklosti, zahtevali odstop vlade in predčasne volitve.

K temu je protestnike spodbudila vedno bolj razširjena korupcija funkcionarji in političnimi veljaki, okoli 40-odstotna stopnja brezposelnosti ter dogovor med Prištino in Beogradom o oblikovanju avtonomne skupnosti srbskih občin na severu Kosova.

Hashim Thaçi novi predsednik Kosova