Samega pogreba so se lahko udeležili le izbrani. Foto: EPA
Samega pogreba so se lahko udeležili le izbrani. Foto: EPA
Zbrani pred skupščino SČG-ja v Beogradu
Na odru so se z govori od Miloševića poslovili njegovi številni sodelavci in prijatelji. Foto: EPA
Miloševićeva slika, poleg nje pa manjša slika Ratka Mladića.
Privrženci Miloševića so nosili tudi slike in transparente z Ratkom Mladićem in Radovanom Karadžićem. Foto: EPA

Pogreb se je začel ob 17.30, predtem pa so se še zadnjič od Miloševića poslavili na Trgu republike v tem mestu, ki ga je napolnila množica ljudi. Pokopan je bil v vrtu svoje družinske hiše. Ker je bil ateist, pri pokopu ni bilo verskega obreda.

Ker ožjih družinskih članov ni bilo na pogreb, so izjavi njegove žene Mire Marković in sina Marka prebrali drugi. Na vrt so smele le tri televizijske hiše. Pred začetkom zadnje slovesnosti so organizatorji, člani SPS-a, napovedovali, da se bo pogrebnih slovenosti udeležilo okoli 50 delegacij iz tujine in nekateri veleposlaniki.

Na pogrebu ni bilo nobene uradne državne delegacije, temveč zgolj bolj ali manj vidni predstavniki posameznih strank. Požarevac je edino srbsko mesto, ki je za danes razglasilo dan žalovanja, to pa ni presenečenje, saj mestne oblasti vodijo prav člani Miloševićevega SPS-a.

Slovo od Beograda
Do 14. ure je bila krsta s posmrtnimi ostanki nekdanjega jugoslovanskega predsednika pred poslopjem zveznega parlamenta, kjer se je okoli 80.000 Srbov, ki so prišli tudi iz Republike srbske in Kosova, še zadnjič poslovilo od njega.

Množica je poleg slik Miloševića nosila še transparente s slikami iskanih haaških obtožencev Ratka Mladića in Radovana Karadžića. Na shodu je umrl neki moški iz Kraljeva.

Na govorniškem odru so se zvrstili številni Miloševićevi sodelavci, med drugim pa je poslovilno pismo predsednika Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja prebral generalni sekretar stranke Aleksandar Vučić. Na oder je stopil tudi član odbora iz ZDA, nekdanji ameriški državni tožilec Ramsey Clark, ki je menil, da se je Milošević boril proti Zahodu, ki je želel razdrobiti Jugoslavijo.

Zgodovinar Repe meni, da bo Miloševićeva smrt otežila razčiščevanje zgodovinskih dogodkov. Preberite si klepet z njim.

Slovesnost pred skupščino SČG-ja je končala hčerka nedavno umrlega slovenskega gledališkega igralca Steva Žigona, Ivana, ki je recitirala Kljubovalno pesem. Ta naj bi bila Miloševiću zelo pri srcu. Nekateri so se od Miloševićeve krste poslovili brez nagovorov, med njimi je bil tudi njegov dolgoletni tesni sodelavec Črnogorec Momir Bulatovič.

Na pogrebu brez najožje družine
Kot je sporočil podpredsednik Socialistične stranke Srbije (SPS) Milorad Vučelić, ki je bil glavni koordinator pogreba, se Miloševićeva najožja družina - vdova Mirjana, sin Marko, hči Marija in brat Borislav - pogreba "zaradi groženj in izsiljevanja" ni udeležila. Zaradi majhnosti prostora so se lahko pogreba udeležili le najbližji svojci, vodstvo Miloševićeve stranke in novinarji, okoli 80 ljudi. Med pogrebci je bil tudi vodja ruske komunistične stranke Genadij Zjuganov.

Shod nasprotnikov
V Beogradu je bil med pogrebnimi slovesnostmi tudi shod Miloševićevih nasprotinikov. Udeležilo se ga je okoli 3.000 ljudi, njihov slogan pa je bil "Pomlad tri dni pred rokom". Udeležili so se ga tudi nekateri pripadniki opozicije in gibanja Otpor.