58-letnega Tolimirja so prijeli v skupni akciji policije Republike srbske in srbske policije. Foto: RTV SLO
58-letnega Tolimirja so prijeli v skupni akciji policije Republike srbske in srbske policije. Foto: RTV SLO
Privrženec četnikov
Za številne Srbe sta Radovan Karadžić in Ratko Mladić narodna heroja, zato odločno nasprotujejo njuni aretaciji. Foto: EPA
Tolimir prispel v Haag

"V skupni operaciji Nata in EUFOR-ja je bil prijeti vojni zločinec prepeljan iz Bosne in Hercegovine v roke sodnim oblastem v Haagu," so predstavniki zveze Nato zapisali v izjavi za medije. Tolimir je v Haag prispel z Natovim letalom, potem ko je po prijetju na meji med Srbijo in BiH-om noč preživel v Natovi bazi blizu Sarajeva. Pred sodiščem naj bi se Tolimir pojavil že v ponedeljek in se izrekel o svoji krivdi.

Tolimir, ki naj bi bil resno bolan in ima verjetno raka, je skupaj z Radovanom Karadžićem in Ratkom Mladićem obtožen pokola pri Srebrenici, njegovo aretacijo pa sta pozdravila evropski komisar za širitev Olli Rehn in glavna haaška tožilka Carla Del Ponte.

Nova pogajanja na vidiku?
Evropski komisar za širitev Olli Rehn je aretacijo Tolimirja označil za pomemben korak do prijetja še preostalih haaških obtožencev in dejal, da pričakuje, da se bodo pogajanja med Srbijo in EU-jem nadaljevala še ta mesec. Rehn je po pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel in srbskim predsednikom Borisom Tadićem v Berlinu povedal, da bo natančen datum ponovnega začetka pogajanj s Srbijo določil, ko se bo pogovoril s Carlo Del Ponte, ki bo v ponedeljek obiskala Beograd.

Upanje na aretacijo še preostalih haaških obtožencev je izrazila tudi Carla Del Ponte, ki bo v Beogradu ocenila sodelovanje srbskih oblasti s haaškim sodiščem. Rasim Ljajić, ki vodi srbski urad za sodelovanje s Haagom, je dejal, da je aretacija Tolimirja znak odločnosti Beograda. "To je prvič, da noben haaški obtoženec ne more spati mirno, saj obveščevalne službe delujejo skupaj, da bi jih prijele," je opozoril Ljajić.

Tolimir pomagal pri begu Mladića
Mnogi upajo, da bosta po aretaciji Tolimirja sledili še aretaciji Karadžića in Mladića, saj je bil Tolimir glavni organizator mreže, ki je Mladiću pomagala pri skrivanju. Podrobnosti Tolimirjeve aretacije niso znane, srbski mediji pa poročajo, da je skušal nezakonito prečkati mejo med BiH-om in Srbijo. To je prvič od konca vojne, da je policija Republike srbske prijela katerega o pomembnih haaških obtožencev.

Nataša Kandić iz Srbskega centra za humanitarno pravo meni, da je bila ta posledica pritiskov od zunaj. Po njenem mnenju zdaj lahko pričakujemo še prijetje drugih osumljenih vojnih zločincev.

Sodelovanje pri genocidu
Tolimir je bil med vojno v BiH-u tesen sodelavec generala Mladića in pristojen za obveščevalno službo. Obtožen je načrtovanja in izvršitve pokola v Srebrenici leta 1995, ko je bilo ubitih okoli 8.000 muslimanskih fantov in moških. Obtožujejo ga tudi vojnih zločinov v Žepi.

Tolimir prispel v Haag