Vlada se je ta mesec odločila, da bo okrepila svoj boj proti tolpam. Foto: Reuters
Vlada se je ta mesec odločila, da bo okrepila svoj boj proti tolpam. Foto: Reuters
Najnevarnejši zaporniki ne bodo smeli videti članov družine 15 dni, s čimer bo ustavljena njihova komunikacija z zunanjim svetom. Foto: Reuters

"Pogajali se ne bomo z nobeno kriminalno združbo, saj se nimamo o čem pogovarjati. Naša naloga je, da odkrijemo in pripeljemo pred roko pravice tiste, ki zagrešijo zločin," je bil pred dnevi jasen policijski načelnik v El Salvadorju Howard Cotto.

Tri najzloglasnejše kriminalne tolpe v El Salvadorju so namreč v soboto presenetile z videoposnetkom, na katerem so zatrdile, da so svojim članom ukazale ustavitev pobojev. V zameno so vlado zaprosile, da ustavi uvajanje novih metod in izjemnih taktih, s katerimi jih lovijo, saj da so tudi oni del družbe. "Vladi smo dali vedeti, da se ne more znebiti tolp, saj smo v naši državi del družbe," je dejal v imenu največje tolpe na svetu Mara Salvatrucha (MS 13) zamaskirani moški na posnetku in še dveh frakcij konkurenčne skupine Barrio 18.

Vlada bo okrepila boj proti tolpam
El Salvador velja za najnevarnejšo državo na svetu zunaj vojnega območja po številu umorov na prebivalca - samo lani je bilo v tej 6,4-milijonski državi ubitih 6.000 ljudi. Lani se je v povprečju zgodil en umor na uro, je poročal Guardian.

Vlada se je ta mesec odločila, da bo okrepila svoj boj proti tolpam. Tako je kongresu predlagala sprejetje zakonov, s katerimi bi okrepili vlogo vojske, poostrili ukrepe v zaporih in poostrili oziroma celo razglasili izredne razmere na območjih, kjer kraljujejo tolpe. Tako so v sedmih zaporih po državi že začeli uvajati izredne ukrepe, zaradi katerih so morali premestiti 299 nevarnih članov tolp.

Pretrganje stikov z zunanjim svetom
Minister za pravosodje in javno varnost Mauricio Ramirez Landaverde je sporočil, da bodo obsojence premestili v zapor, ki je od prestolnice oddaljen 25 kilometrov. Prav tako bodo za 15 dni prepovedali obiske sorodnikov.

"Kaznjenci bodo izpostavljeni višjemu varnostnemu nadzoru, z večjim nadzorom, s katerim bomo ustavili njihovo komunikacijo z zunanjim svetom in s tem vzpostavljeni zaporniški sistem. Tu govorimo o ljudeh, ki so bili po naših podatkih najbolj vpleteni v komunikacijo z zunanjim svetom ter dajali navodila kriminalnim skupinam in usklajevali njihovo delovanje," je dejal minister in napovedal, da bodo za varnost skrbeli tako policisti kot vojaki.

Tiskovni predstavnik predsednika države Eugenio Chicas je dejal, da bodo ukrepi "zagotovili varnost prebivalcev in bodo neizprosni do kriminalnih združb". Prav tako je potrdil, da se je število umorov po soboti v državi res zmanjšalo, zaveda pa se, da bodo tolpe znova morile, če vlada ne bo privolila v pogajanja z njimi.