Tomislav Karamarko je bil na čelu HDZ-ja od leta 2012. Foto: Reuters
Tomislav Karamarko je bil na čelu HDZ-ja od leta 2012. Foto: Reuters
Karamarko ni več predsednik HDZ-ja

"Odstopam z mesta predsednika HDZ-ja," je Karamarko dejal takoj na začetku novinarske konference. "Stranki sem obljubil, da mi bo (po odpoklicu premierja Tihomirja Oreškovića) uspelo oblikovati parlamentarno večino, kar mi ni uspelo, za kar prevzemam vso odgovornost. Menim, da bo moj odstop dal stranki nov politični zagon."

Karamarko je še poudaril, da je v stranki HDZ že od leta 1989 in je v tem času vedno služil svoji domovini.

Spomnil je, da se je že trikrat umaknil v zadnjega pol leta. Prvič pri oblikovanju vlade po lanskih parlamentarnih volitev, ko ni vztrajal na premierskem položaju, drugič pa prejšnji teden, ko je odstopil s položaja prvega podpredsednika vlade.

Poudaril je, da je bilo več razlogov za njegovo današnjo odločitev, ki je bila že nekaj dni "v zraku". "Menim, da sem odgovorna oseba ter da mora HDZ iti naprej in zmagovati. Po svojem odstopu pričakujem, da bo HDZ hitro prišla do novih rešitev," je povedal Karamarko na novinarski konferenci na sedežu stranke.

Povedal je, da je bila vlada disfunkcionalna ter da je najbolj zameril ignoriranje HDZ-ja pri odločanju. Dodal je, da ni mogel dovoliti, da bi bila stranka "ponižana" ter da je njen odpoklic sprožil zaradi dostojanstva HDZ-ja in svojega osebnega dostojanstva.

Stranka nezadovoljna s Karamarkom
Zadnje dni se je v hrvaških medijih veliko ugibalo, ali bo Karamarko, ki je prejšnji teden odstopil z mesta prvega podpredsednika vlade, odstopil tudi z mesta predsednika HDZ-ja.

57-letni politični veteran je sicer s svojo odločitvijo odlašal, so mu pa dali znotraj stranke vedeti, da pričakujejo njegov odstop, saj niso bili zadovoljni s smerjo, kamor je v zadnjem času peljal največjo politično stranko na Hrvaškem.

Kdo bo nasledil Karamarka, še ni znano, je pa v ponedeljek HDZ-jev evropski poslanec Andrej Plenković dejal, da je pripravljen prevzeti položaj predsednika stranke, kar so podprli tudi njegovi kolegi iz Evropskega parlamenta Davor Ivo Stier, Ivana Maletić in Dubravka Šuica.

Karamarko je bil četrti predsednik v zgodovini HDZ-ja in prvi ki, je odstopil s tega položaja. Ivo Sanader je bil denimo s položaja predsednika HDZ-ja leta 2010 odstavljen.

Karamarko ni več predsednik HDZ-ja