Ameriško finančno ministrstvo je ABLV obtožilo pranja denarja. Foto: EPA
Ameriško finančno ministrstvo je ABLV obtožilo pranja denarja. Foto: EPA
Ilmars Rimševičs
Guvernerja latvijske centralne banke obtožujejo prejemanja podkupnine v vrednosti 100.000 evrov. Foto: Reuters
Aretiran guverner latvijske centralne banke

Plačila ABLV-ja so zamrznjena do preklica. Osrednja denarna ustanova v območju z evrom je opozorila, da se je finančni položaj banke ABLV občutno poslabšal.

To je prvi primer, ko je ECB uporabil ta svoja pooblastila, pridobljena leta 2014 s prevzemom nadzornih funkcij nad bankami območja z evrom. "Moratorij je nujen glede na to, da banka sodeluje z latvijsko centralno banko in oblastmi pri naslavljanju trenutnega položaja," so zapisali.

Ameriško finančno ministrstvo je prejšnji teden banko ABLV obtožilo kršenja sankcij proti Severni Koreji. Govori se o "institucionaliziranem pranju denarja", pri tem naj bi na latvijske uradnike banka vplivala s podkupninami.

Guverner obtožen sprejemanja podkupnine
Guverner latvijske centralne banke Ilmars Rimševičs, ki so ga v soboto aretirali agenti posebnega urada za boj proti korupciji KNAB, je obtožen prejetja 100.000 evrov podkupnine.

Latvijska vlada se je zaradi aretacije sestala na izredni seji, po kateri ga je politični vrh s premierjem Marisom Kučinskisom na čelu pozval k odstopu. Rimševičseve zadolžitve je začasno prevzela njegova namestnica Zoja Razmusa. Rimševičsa so medtem že izpustili iz pripora. Guverner kategorično zanika vse obtožbe.

V zadevo glede na navedbe preiskovalcev ni vpletena nobena latvijska finančna ustanova. Po neuradnih podatkih naj bi guverner podkupnino prejel od fizične osebe. Latvijska zakonodaja predvideva, da lahko guvernerja centralne banke zaradi večjega prekrška predčasno razreši parlament, vendar mora biti krivda dokazana s pravnomočno sodbo.

Rimševičs je bil za guvernerja centralne banke imenovan leta 2001. V soboto zvečer so ga pridržali agenti KNAB-a in ga sedem ur zasliševali, nato pa so ga v nedeljo prepeljali na drugo lokacijo. Agenti naj bi tudi preiskali njegov dom in prostore centralne banke.

Latvijski predsednik Raimonds Vejonis je na Twitterju v nedeljo napovedal srečanje s člani sveta za nacionalno varnost na temo položaja v bančnem sektorju.

Ker je Latvija članica evroobmočja, je Rimševičs tudi član sveta Evropske centralne banke, njenega glavnega organa.

Aretiran guverner latvijske centralne banke