Donald Trump je obtožbe Cie označil za
Donald Trump je obtožbe Cie označil za "smešne" in politično motivirane. Foto: Reuters

V soboto je po številnih medijih, kot so Independent, New York Times in Washington Post, zaokrožila informacija, da so sodelavci 17 ameriških obveščevalnih agencij našli povezave med Kremljem in WikiLeaksom; ruske hekerje, ki naj bi vdrli v strežnik demokratske stranke, naj bi finančno podprl Kremelj, čeprav neposrednih dokazov za to ni.

Že med samo ameriško predsedniško kampanjo so se iz tabora demokratov pojavile obtožbe, da so ruski hekerji vdrli v njihov strežnik in pridobljeno vsebino posredovali WikiLeaksu, kar naj bi vplivalo na izid predsedniških volitev. Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je že zanikal obtožbe, da so pridobljene informacije dobili iz Rusije.

Trump: Nimajo pojma
Za televizijo Fox News pa je Donald Trump obtožbe Cie označil za "smešne" in dejal, da jih je v javnost lansirala demokratska stranka, osramočena zaradi volilnega poraza, poroča BBC. "Nimajo pojma, ali je bila Rusija ali Kitajska ali nekdo iz postelje doma," je dejal in dodal: "Mislim, da gre le še za en izgovor. Ne morem verjeti."

Ameriški predsednik v odhajanju Barack Obama je v petek odredil preiskavo v povezavi z obtožbami, poročilo pa mora biti pripravljeno do njegovega odhoda 20. januarja.

Obama zahteval preiskavo
Ameriške obveščevalne agencije so že pred volitvami javno ocenile, da so ruski hekerji vdirali v računalnike obeh političnih strank, tako republikancev kot demokratov, in z informacijami oskrbovale spletno stran WikiLeaks. Vendar pa je, kot je poročal časopis New York Times, to veljalo le za ukradene informacije od demokratov, medtem ko so republikanske nerodnosti ostale skrite.

Agenti Cie so po navedbah New York Timesa in Washington Posta prepričani, da je šlo za delovanje po naročilu ruskega državnega vrha z namenom, da na volitvah zmaga Trump. Druge agencije o tem še niso popolnoma prepričane.