Donalda Trumpa sta ob pristanku v Tel Avivu pričakala izraelski predsednik Ruven Rivlin (na levi) in izraelski premier Benjamin Netanjahu. Foto: EPA
Donalda Trumpa sta ob pristanku v Tel Avivu pričakala izraelski predsednik Ruven Rivlin (na levi) in izraelski premier Benjamin Netanjahu. Foto: EPA
Donald Trump
Trump je v uvodnem nagovoru dejal, da je današnji čas idealna priložnost za mir v regiji. Foto: Reuters
Donald Trump
Zid objokovanja obiskal v spremstvu zeta in svetovalca za bližnjevzhodni mirovni proces Jareda Kushnerja. Na povsem zasebnem obisku ga ni spremljal nobeden izraelski predstavnik. Foto: Reuters
Trump v Izraelu oster do Irana
Trump na dvodnevnem obisku v Izraelu

"Pred nami je redka priložnost, da ljudem in območju prinesemo varnost, stabilnost in mir. To je mogoče doseči le ob sodelovanju, druge poti ni," je na slovesnosti ob prihodu na telavivsko letališče dejal ameriški predsednik. Dodal je, da je vez med ZDA in Izraelom nezlomljiva.

"Želimo si pravi, trajni mir, v katerem bo zagotovljena varnost judovske države in ki bo končal konflikt enkrat za vselej," je dejal Netanjahu in izrazil upanje, da bo tudi "predsednik izraelske vlade nekega dne lahko letel v Riad".

Zaradi sovražnosti med Izraelom in muslimanskimi državami namreč ni neposredne letalske povezave med Izraelom in večino arabskega sveta. Trumpov prihod iz Riada v Tel Aviv naj bi bil sploh prvi neposredni polet iz savdskega mesta v izraelsko, so poročali izraelski mediji.

V prihodnjih dveh dneh se bo predsednik Trump ločeno sešel z Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Že med obiskom v Riadu je Trump dejal, da verjame v mir med Izraelom in Palestino. Kot piše BBC, je ameriški predsednik dodal, da je takšen sporazum ključnega pomena. Trump ni podal mnenja, kakšen naj sporazum bo oziroma kako naj ga sprejmejo, po njegovih besedah, naj o tem v neposrednih pogovorih odločata obe strani.

V Savdski Arabiji je Trump sklenil za 380 milijard dolarjev trgovinskih dogovorov in nagovoril voditelje 55 muslimanskih držav, naj prevzamejo pobudo v boju proti islamskim skrajnežem. Pred prvim izletom v Izrael je obljubil, da bo storil vse potrebno za oživitev mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci.

Izraelski ukrepi pred prihodom
Izraelska vlada je nekaj ur pred prihodom ameriškega predsednika odobrila več ukrepov za izboljšanje stanja palestinskega gospodarstva in olajšanje prehajanja meje.

Predstavnik izraelske vlade je povedal, da so sprejeti ukrepi odgovor na Trumpovo prošnjo, naj mu pred pogovori s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom predstavijo ukrepe za krepitev zaupanja.

Iran se odziva na obtožbe
V Jeruzalemu je Trump znova spregovoril o Iranu. Dejal je, da se ne sme nikoli dopustiti, da Iran poseduje jedrsko orožje. Izpostavil je nevarnost, ki bi jo predstavljalo jedrsko orožje v rokah Teherana, četudi ta vztrajno zagotavlja, da ga sploh ne želi. Trump je v Savdski Arabiji tudi izjavil, da Iran usposablja nevarne militante in širi uničenje ter kaos v regiji.

Trump je pristavil, da je Teheran z nekdanjim predsednikom ZDA Barackom Obamo sklenili "fantastičen dogovor", ko so sprejeli sporazum o iranskem jedrskem programu, s katerim je Iran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij. Po Trumpovih besedah je to Iranu prineslo bogastvo in blaginjo.

Iran se je stališče ZDA odzval z obtožbo, da ZDA zganjajo "iranofobijo", hkrati pa prodajajo orožje. "Amerika mora nehati prodajati orožje nevarnim teroristom," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Bahram Gasemi. Zunanji minister Mohamed Džavad Zarif pa je dodal, da Trumpove izjave kažejo pomanjkanje znanja o savdski zunanji politiki. "Od vseh krajev ameriški predsednik izbere to trdnjavo demokracije in zmernosti za napad na Iran malo po demokratičnih volitvah. Mi naše stabilnosti ne črpamo iz zavezništev, temveč iz volitev," je zapisal Zarif in pristavil, da to ne velja za vrsto držav, med drugim tudi za Savdsko Arabijo ne.

Trump zanikal izdajanje zaupnih informacij
V pogovoru z novinarji je ameriški predsednik spregovoril še o domnevnem izdajanju zaupnih informacij ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu, ki naj bi jih po poročanju ameriških medijev pridobil od Izraela. "Nikoli nisem omenil besede ali imena Izrael. Nikoli je nisem omenil med tem pogovorom," je povedal po pogovorih z Netanjahujem.

Trump naj bi Lavrovu in ruskemu veleposlaniku v ZDA Sergeju Kisljaku, ki sta bila pred časom na obisku v Beli hiši, razkril informacije o potencialni grožnji teroristične skupine Islamska država, ki naj bi se pripravljala na napade na letala z eksplozivom, skritim v prenosnikih. Informacije naj bi pridobil od Izraela. Netanjahu je medtem dejal, da je sodelovanje med državama na obveščevalnem področju "sijajno in da nikoli ni bilo boljše".

Trump v Izraelu oster do Irana
Trump na dvodnevnem obisku v Izraelu