Protestniki so ob ograji, ki razmejuje Gazo in izraelsko ozemlje, na izraelske sile metale kamenje, vojska je odgovorila s strelnim orožjem. Foto: Reuters
Protestniki so ob ograji, ki razmejuje Gazo in izraelsko ozemlje, na izraelske sile metale kamenje, vojska je odgovorila s strelnim orožjem. Foto: Reuters
Protestniki v Betlehemu
Več sto protestnikov se je v znak podpore stavkajočim palestinskim zapornikom zbralo na ulicah Betlehema na Zahodnem bregu, kjer so se spopadli z izraelskimi silami. Foto: Reuters

Palestinski protestniki so se zbrali na ulicah mest na Zahodnem bregu, da bi izrazili podporo palestinskim zapornikom, ki so pretekli mesec ob zahtevi po boljših razmerah v izraelskih zaporih razglasili gladovno stavko.

Tiskovna predstavnica izraelske vojske je sporočila, da so protestniki sežigali gume ter metali ognjene bombe in kamne na izraelske oborožene sile. "Izraelske sile so odgovorile s sredstvi za nadzor množice, da bi razpršila upornike," je dodala.

Palestinski uradniki poročajo, da je bilo pet protestnikov ranjenih po tem, ko je vojska uporabila strelno orožje, 15 pa so jih poškodovali gumijasti naboji.

Protesti tudi v Gazi
V Gazi, ki jo od Zahodnega brega deli del izraelskega ozemlja, se je prav tako zbralo več sto Palestincev, mnogi izmed njih so se napotili proti ograji, ki razmejuje Izrael in Palestino.

Tiskovna predstavnica izraelske vojske je sporočila, da so tudi tamkajšnji protestniki sežigali gume in metali kamenje. "Oborožene sile so v zrak ter proti glavnim storilcem sprožile varnostne strele," je dodala.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so streli poškodovali enajst Palestincev, trije izmed njih so v kritičnem stanju.

Reuters ob tem poroča, da gre za največje nemire na območju v zadnjih nekaj mesecih.

Trump prihaja na obisk
Nemiri v Izraelu so se zgodili le nekaj dni pred napovedanim prihodom ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se odpravlja na devetdnevno turnejo, v sklopu katere bo poleg Izraela in palestinskih ozemelj obiskal še Savdsko Arabijo, Vatikan, Bruselj in Sicilijo.

Ameriški predsednik se spopada z najnižjo podporo po inavguraciji. Po podatkih agencije Ipsos Trumpa podpira 38 odstotkov Američanov, medtem ko 56 odstotkov z njim ni zadovoljnih. Šest odstotkov ima mešane občutke.

Trump je pred obiskom naznanil, da bo s svojimi pogajalskimi sposobnostmi Izraelce in Palestince prepričal v sodelovanje, da bodo rešili enega v svetovnem merilu najtrajnejših konfliktov in sklenili dokončni dogovor.

Tako palestinski kot izraelski uradniki večjemu preboju v dogovorih Trumpovemu 24-urnemu obisku navkljub pripisujejo pičle možnosti.