Nazdravljanje ob spremljanju Trumpovega govora. Foto: Reuters
Nazdravljanje ob spremljanju Trumpovega govora. Foto: Reuters
Sevnica, inavguracija
V Sevnico so se danes zgrnili številni domači in tuji novinarji. Foto: BoBo
false
Kraj s približno 5.000 prebivalci je leta 1952 postal mesto in občinsko središče. Foto: EPA
V Sevnici navdušeno spremljali inavguracijo

To posavsko mesto želijo z njimi čim bolj predstaviti domači in tuji javnosti, največji del tridnevnega dogajanja pa poteka na sevniškem gradu.

Najbolj slavnostna je bila prireditev ob Trumpovi inavguraciji, ko se je na gala pogostitvi zbralo okoli 150 gostov, med njimi so bili številni politiki in predstavniki Ameriške gospodarske zbornice. Gostom, ki so nazdravljali ob spremljanju TV-prenosa Trumpove prisege in govora, je kuhal starosta slovenske kulinarike Jože Oseli, nekdanji osebni kuhar Josipa Broza-Tita, danes pa glavni kuhar ljubljanskega hotela Lev.

Gostom so postregli z lokalnimi specialitetami oz. bolje rečeno z jedmi, ki so praktično čez noč postale ameriško, trumpovsko in melaniasto obarvane - torta Melania, Trumpove kroglice in podobno. Jedi so spremljala vina štirih lokalnih vinarjev.

Obetajo si povečanega obiska
Sevniški župan Srečko Ocvirk je pojasnil, da so dneve odprtih vrat pripravili, ker v rojstnem kraju nove ameriške prve dame pričakujejo povečan obisk različnih gostov in še večje medijsko ter zanimanje potovalnih agencij.

Dneve odprtih vrat so danes dopoldne začeli s krajevnim turističnim vodenjem, ki so ga poimenovali Sevnica, zakladnica doživetij, in nato na sevniškem gradu nadaljevali predstavitev turistične ponudbe ter tamkajšnjih blagovnih znamk.

V soboto ob krajevnem turističnem vodstvu pripravljajo tudi vodstvo po gradu in zvečer odprtje tamkajšnjega gostinskega lokala Graščakova hči, v nedeljo pa ob turističnih vodstvih v vinogradu pod sevniškim gradom še tradicionalno 8. Grajsko rezatev.

Ocvirk je še dodal, da je udeležba na vseh prireditvah brezplačna, pokazati pa želijo veliko zanimivega in Sevnico predstaviti v obdobju, ko je zaradi imenovanja nove prve dame ZDA izpostavljena v vseh svetovnih medijih.

Zanimanje svetovnih medijev
Sevnica, ki je bila do zdaj znana predvsem po uglednih podjetjih, kot so Lisca, Kopitarna in Tanin, po vrhunskih salamah, pa čebelarstvu in vinarstvu, je zadnje mesece in predvsem po izvolitvi Trumpa za novega ameriškega predsednika v ospredju zanimanja medijev zaradi njegove žene, nekdanje Sevničanke Melanie.

Sevnico, katere območje je bilo poseljeno že v prazgodovini, viri z nemškim imenom Liehtenwalde prvič omenjajo leta 1275, trške pravice je dobila leta 1322. Kraj s približno 5.000 prebivalci je leta 1952 postal mesto in občinsko središče.

foto: Goran Rovan

V Sevnici navdušeno spremljali inavguracijo