Donald Trump ob najavi kandidature ni imel visoke podpore, a mu je ta v zadnjih dveh mesecih vrtoglavo narasla. Foto: Reuters
Donald Trump ob najavi kandidature ni imel visoke podpore, a mu je ta v zadnjih dveh mesecih vrtoglavo narasla. Foto: Reuters
Trump je s svojimi udarnimi izjavami pridobil zagreto volilno bazo. Foto: Reuters
Trump se je s Sevničanko Melanijo Knavs (danes Melania Knauss) poročil leta 2005. Foto: Reuters
John McCain je bil republikanski predsedniški kandidat leta 2008, ko mu je nasproti stal Obama. Foto: Reuters
Donald Trump znova razburja

"On ni vojni junak. Vojni junak je, ker so ga zajeli? Jaz imam rad ljudi, ki jih ne zajamejo," se je Trump spravil nad 78-letnega McCaina, sicer nekdanjega predsedniškega kandidata, ki je bil med vietnamsko vojno skoraj šest let vojni zapornik, potem ko je bilo njegovo vojaško letalo sestreljeno nad severnim Vietnamom.

In medtem ko so McCaina v tistih petih letih in pol redno mučili, se je 69-letni Trump vpoklicu v vojno izognil z zdravniškim opravičilom.

Trumpove besede so, v nasprotju z njegovim pogromom nad priseljenci, nemudoma ostro obsodili tako rekoč vsi republikanski predsedniški kandidati, ki se bodo prihodnje leto - najverjetneje - pomerili s Hillary Clinton. Nekdanji teksaški guverner Rick Perry je tako dejal, da opazke predstavljajo "novo najnižjo točko v ameriški politiki", od Trumpa pa zahteval, da se nemudoma umakne iz predsedniške tekme. "Donald Trump bi se moral nemudoma opravičiti za svoj napad na senatorja McCaina in vse veterane, ki so branili našo državo in ji služili. Kot veteran in kot Američan spoštujem senatorja McCaina, ker se je prostovoljno javil za služenje svoji domovini - česar ne morem reči za g. Trumpa," je dejal Perry.

"Ameriški junak in pika"
Nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum je na Twitterju zapisal, da je McCain "ameriški junak in pika", "obrekljive napade" na McCaina pa je obsodil tudi floridski guverner Jeb Bush. "Če je bilo kadar koli kaj dvoma, da Donald Trump ne bi smel biti naš vrhovni poveljnik, bi morala ta njegova butasta izjava razbliniti vse dvome," je bil oster tudi južnokarolinski senator Lindsey Graham. Guverner Louisiane Bobby Jindal pa je tvitnil: "Potem ko bo Donald Trump preživel šest let v taborišču za zapornike, pa lahko komentira vojaško delo Johna McCaina."


In še celo v Republikanskem nacionalnem odboru (RNC), kjer sicer nimajo navade kritizirati Trumpa, menijo, da je šel presegel mejo. "V naši stranki ali v naši državi ni prostora za izjave, ki omalovažujejo tiste, ki so služili častno," je tvitnil RNC-jev glavni strateg Sean Spicer.

Poslovni magnat iz New Yorka, ki je sicer poročen s Slovenko Melanijo Knavs, se tudi na sobotni tiskovni konferenci ni opravičeval za svoje besede ("Kaj, naj zdaj ne spoštujem ljudi, ki se ne pustijo zajeti?") in vztrajal, da McCaina kritizira, ker "ne stori dovolj za veterane".

Opazka o vojnem junaku je sicer zgolj vrhunec besedne vojne med Trumpom in McCainom. Tako je zadnji udeležence nedavnega Trumpovega shoda v Arizoni označil za "norce", medtem ko je Trump dolgoletnega senatorja iz Arizone označil za "butca", ker je imel najslabše ocene v svojem razredu na pomorski akademiji.

Vzpon v anketah
Zadnja polemika, povezana s Trumpom, se je pojavila v času, ko republikanski kandidati za predsedniško nominacijo postajajo čedalje bolj živčni glede kontroverznega pretendenta, ki se, precej presenetljivo, v anketah močno vzpenja. Če so ga še ob najavi kandidature številni odpravili kot "jezičnega posebneža", zdraharja in celo klovna, so jih številke zdaj precej prestrašile. Po zadnji anketi časnika USA Today Trump kar za 17 odstotkov vodi pred vsemi drugimi republikanskimi kandidati, medtem ko ima o Trumpu kar šest od desetih republikanskih volivcev pozitivno mnenje - še maja ga je negativno ocenilo 65 odstotkov.

Washington Post si v članku z naslovom "Donald Trump - sredinec republikanski bazi" to razlaga s Trumpovim značajem, ki piha na dušo Američanom in jim "daje tisto, česar si res želijo - predrznost in drznost, kar jih (Ameriko) dela za dobre fante, vse druge pa za slabe fante". "Trump pove neposredno, tako, kot je, in ljudje se na to odzivajo."

In še: "Trump trenutno volivcem predstavlja nekoga, ki ne zveni ali ni videti kot drugi politiki. Trumpova pripravljenost izreči politično nekorektne stvari (Mehičan=posiljevalec) dejansko krepi njegovo prilljubljenost med določenim delom republikanske volilne baze, ne zgolj zato, ker se strinjajo z njegovimi radikalnimi stališči do priseljevanja, ampak ker gledajo nanj kot na nekoga, ki je pripravljen povedati neprijetne stvari in pretresti sistem."

V primerjavi s Clintonovo sicer Trump še vedno precej zaostaja.

Donald Trump znova razburja