V Južnoafriški republiki imajo s spolnim nasiljem velike težave. Foto: EPA
V Južnoafriški republiki imajo s spolnim nasiljem velike težave. Foto: EPA
Begunci iz Konga
V Demokratični republiki Kongo za mir skrbi 10.000 modrih čelad. Foto: EPA

V nedavni študiji so preučevali primere posilstev nad fanti in prišli do zaskrbljujočih podatkov, ki kažejo na to, da učence največkrat zlorabijo odrasle ženske.

V raziskavi, opravljeni v 1.200 šolah po vsej državi, so o morebitnih slabih izkušnjah o spolnosti povprašali 127.000 fantov, starih med deset in 19 let. Kar 44 odstotkov 18-letnikov je dejalo, da so bili vsaj enkrat v življenju prisiljeni v spolni odnos. Na vprašanje, kdo jih je posilil, jih je tretjina odgovorila, da moški, 41 odsotkov, da so bile to zrele ženske v srednjih letih, 27 odsotkov fantov pa so posilili tako moški kot ženske.

Zaradi tako razširjenega spolnega nasilja se Južnoafriška republika le stežka uspešno bori s spolnimi boleznimi, predvsem aidsom.

V DR Kongu najhuje v pokrajini Severni Kivu
Spolne zlorabe so velika težava tudi v Demokratični republiki Kongo, kjer so tamkajšnje organizacije za človekove pravice ugotovile, da je bilo samo v prejšnjem mesecu v nemirni pokrajini Severni Kivu zabeleženih kar 2.000 posilstev, koliko teh dejanj je ostalo še neprijavljenih, pa ni znano.

Kljub uspešno izvedenim volitvam leta 2006, ki naj bi končale desetletje dolgo obdobje kaosa in spopadov, se nasilje v Kongu še ni ustavilo. Spopadi naj bi od leta 1998 zahtevali okoli 5,4 milijona življenj. V državi pomaga red vzdrževati največja mirovna operacija Združenih narodov, ki šteje okoli 10.000 pripadnikov.