Pred reševalnimi ekipami je skoraj nemogoča misija, povrhu tega se pojavlja velik dvom o tem, ali sta predmeta sploh del izginulega letala. Foto: Reuters
Pred reševalnimi ekipami je skoraj nemogoča misija, povrhu tega se pojavlja velik dvom o tem, ali sta predmeta sploh del izginulega letala. Foto: Reuters
Kuala Lumpur
Napis na glavni aveniji v Kuala Lumpurju. Malezijske oblasti se spopadajo s plazom kritik na račun počasnega iskanja in dajanja netočnih informacij. Foto: Reuters

Akcija se bo nadaljevala v soboto, ko bodo priplula nova plovila.

V mednarodno reševanje je vključenih 29 letal, 21 ladij in šest helikopterjev iz 20 držav, ki skušajo najti morebitne ostanke letala, ki jih je v nedeljo zaznal satelit. V četrtek je bilo iskanje neuspešno, poleg izredno oddaljene lokacije, okoli 2.500 kilometrov jugozahodno od Pertha, so ekipe ovirali tudi nizka oblačnost, močan veter in visoki valovi.

Avstralski premier Tony Abbott, ki je na obisku v Papui Novi Gvineji, je posvaril, da letalo iščejo na "enem najbolj nedostopnih mest na zemeljski obli, ki bi si jih lahko zamislili", znova pa opozoril, da bi bila lahko predmeta, velika okoli 5 in 24 metrov, le zabojnika, ki sta padla z ladje. "Preprosto ne vemo, za kaj gre." Abbotta so nekateri kritizirali, da je svojcem pogrešanih morda vlil preveč upanja, a se je branil, da "rešitev te izjemne uganke dolgujemo družinam pogrešanih, potnikom in posadki". Obenem je zatrdil, da "če je kaj tam spodaj, bomo to našli".

Gledajo skozi okno in skušajo kaj opaziti
Vreme se je v petek nekoliko izboljšalo, ekipe pa se raje kot na radarje zanašajo na lastne oči. "Gledamo skozi okno in poskušamo zagledati kaj zanimivega. Neverjetno težko je," je dejal eden izmed ameriških pilotov. Prečesati morajo ogromno območje, veliko kar 600.000 kvadratnih kilometrov. O napredku ni poročil, reševalci pa opozarjajo, da bi se razbitine, če je šlo zanje, v tem času lahko že potopile na morsko dno.

Odziv držav je velik
Ker je območje iskanja tako daleč od kopnega, lahko vsako letalo območje pregleduje le dve uri, nato pa se mora vrniti po gorivo. V iskanju poleg petih avstralskih letal od četrtka sodeluje tudi norveška trgovska ladja, na poti tja sta še dve avstralski ladji. Na pomoč poleg tega prihaja sedem kitajskih ladij. Tri so že na poti, štiri jim bodo sledile. Kitajska bo na območje takoj, ko bo mogoče, poslala tudi antarktični raziskovalni ledolomilec Šuelong (Snežni zmaj), ki je trenutno zasidran v pristanišču Fremantle na zahodu Avstralije.

Kitajska je posebej zainteresirana, da se letalo najde, saj je skoraj dve tretjini potnikov na njem Kitajcev. Abbott je v četrtek po telefonu govoril s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, ki je ob skrivnostnem izginotju letala - podobno kot tudi malezijski premier Nadžib Razak - povsem pretresen. "Odkar je bil izgubljen stik z letalom, so naša srca z življenji ljudi iz različnih držav na letalu," je dejal kitajski predsednik.

Teorij o tem, kaj se je zgodilo na poletu MH370, ko je boeing 777-200 z 239 potniki na poti iz Kuala Lumpurja v Peking izginil 8. marca, je vsak dan več.