V iskalno akcijo nad Indijskim oceanom so vključena izvidniška letala Avstralije, Nove Zelandije in ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V iskalno akcijo nad Indijskim oceanom so vključena izvidniška letala Avstralije, Nove Zelandije in ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ssatelitski posnetek morebitnega dela pogrešanega letala
Predmete je opazil avstralski satelit. Foto: Australian Maritime Safety Authority
Norveška ladja
Norveška ladja Höegh, ki prevaža avtomobile, se je odzvala klicu na pomoč pri iskalni akciji. Foto: Reuters
Indijski ocean
Z zeleno je označeno območje, kjer so opazili predmeta. Foto: EPA

Avstralske oblasti so namreč na satelitskih posnetkih z juga Indijskega oceana opazile dva predmeta, ki bi lahko bila povezana s pogrešanim letalom Malaysia Airlines - eden izmed delov v dolžino meri 24 metrov.

Država je zato v Indijskem oceanu okrepila iskalno akcijo okoli 2.500 kilometrov jugozahodno od Pertha. Na lokacijo, kjer so opazili domnevne razbitine, je priplula ladja St. Petersburg norveškega podjetja Hoeeg Autliners. Norveška tovorna ladja je bila sicer na poti iz Port Louisa na otoku Mauritius v avstralsko mesto Melbourne, ko so jo avstralske oblasti zaprosile, naj spremeni svojo pot ter skuša najti in prepoznati razbitine, ki jih je zaznal satelit.

Predmeta na posnetku nejasna
Avstralske oblasti sicer opozarjajo pred prehitrim sklepanjem, da gre za dele, ki bi lahko pripadali potniškemu letalu z 239 ljudmi na krovu, ki ga pogrešajo od 8. marca, ko je izgubilo stik na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Malezijske oblasti nasprotno menijo, da so satelitski posnetki "verodostojna sled". Je pa malezijski minister za promet Hišamudin Husein poudaril, da je treba omenjeno sled zdaj preveriti.

Predmeta na posnetku sta zelo nejasna, zato je treba priti do njiju, da bi ugotovili, za kaj gre. Lahko bi šlo namreč tudi za zabojnike, ki so padli z ladje.

V iskanje letala boeing 777-200 malezijskega nacionalnega letalskega prevoznika Malaysia Airlines je vključenih kar 26 držav.

Malezijske oblasti so razkrile, da so bili manj kot uro po vzletu oddajniki na letalu namerno izključeni, preden je letalo nenadoma skrenilo z začrtane poti in se usmerilo proti zahodu. Zadnji je letalo opazil malezijski vojaški radar nad Malaško ožino.

Skrivnostno izginotje bega preiskovalce številnih držav, ki pomagajo pri iskanju letala, na katerem je bila večina potnikov iz Kitajske, ki od malezijskih oblasti zahteva večje napore in transparentnost pri iskalni akciji. Peking je po odkritju omenjenih delov v Indijskem oceanu izrazil upanje, da bo Avstralija na območje hitro poslala svoje ladje.

ZDA pošiljajo vrhunskega izvidnika
Avstralija je sporočila, da je območje, kjer so opazili predmeta, pregledalo njeno izvidniško letalo AP-3C Orion, pridružili pa sta se mu še ameriško in novozelandsko letalo. Tja je namenjena tudi

ladja avstralske mornarice. Iskanje razbitin bi lahko oteževalo slabo vreme.

ZDA so poslale trenutno najnaprednejšo mornariško izvidniško letalo P-8A Poseidon, ki je v uporabi šele od lanskega leta. Močno predelan tip letala boeing 737 je opremljen z najsodobnejšo elektronsko opremo in je posebej narejen za odkrivanje podmornic in tarč na gladini morja.

Malezijski minister za obrambo in promet Hišamudin Husein je novico o odkritju predmetov označil kot upanje v razrešitev skrivnosti izginotja letala, a poudaril, da je treba trditve šele preveriti.

"Vsaka sled pomeni upanje," je dejal na letališču v Kuala Lumpurju, od koder nadzira mednarodno iskalno akcijo. Opozoril je še, da bi lahko minilo kar nekaj časa, preden bodo lahko avstralsko najdbo preverili, saj gre za obsežno območje.

V preteklih skoraj dveh tednih so že nekajkrat poročali o predmetih v morju, ki bi bili lahko razbitine letala, vendar se je vedno izkazalo, da niso povezani s pogrešanim malezijskim letalom.

Na začetku tega tedna so malezijske oblasti zaprosile Avstralijo za pomoč pri iskanju letala v "južnem koridorju". Preiskovalci so namreč locirali dva koridorja, enega severno in drugega južno od Malezije, kjer bi lahko letalo izginilo v sedmih urah, ko bi mu zmanjkalo goriva.

Bo sled pripeljala do izgubljenega letala?
Predmeti v morju upanje v iskanju izginulega letala
Bo sled pripeljala do izgubljenega letala?
Predmeti v morju upanje v iskanju izginulega letala