Slovenski predsednik je v Rusijo prispel v torek, svoj obisk pa bo sklenil v petek. Foto: Reuters
Slovenski predsednik je v Rusijo prispel v torek, svoj obisk pa bo sklenil v petek. Foto: Reuters
Moskva
Slovenskega predsednika na obisku v Rusiji spremlja pet ministrov - za gospodarstvo, finance, zunanje zadeve, visoko šolstvo in zdravje. Foto: EPA
Slovenski in ruski predsednik
Med obiskom slovenskega predsednika v Rusiji bosta državi skupno podpisali 13 sporazumov. Foto: EPA
Danilo Türk in vladimir Putin
Pogovor s Putinom je tekel o praktičnih projektih. Foto: EPA
Türk na obisku v Moskvi

Slovenski predsednik se z močno gospodarsko delegacijo mudi na obisku v Rusiji, kjer ga je prvi sprejel ruski predsednik, s katerim sta govorila o številnih dvostranskih vprašanjih in mednarodnih temah. Blagovna menjava med državama se po padcu v lanskem letu počasi znova krepi, državi pa težita k povečanju investicijskega kapitala.

Med pomembnejšimi temami pogovora je bil projekt plinovod Južni tok, pri katerem sta se predsednika strinjala, da je dobil pomembno dinamiko in je še posebej pomemben zaradi svojih multiplikativnih učinkov, saj lahko nase veže vrsto drugih naložb in bo pripomogel k razvoju številnih drugih sektorjev.

Medvedjev je prepričan, da bo Južni tok, s katerim bodo evropske uporabnike oskrbovali z ruskim plinom, deloval kot močan element evropskega povezovanja, medtem ko je Türk izrazil zadovoljstvo z močnejšo evropsko energetsko varnostjo po letu 2015, ko naj bi bil projekt končan, poroča Voice of Russia.

Skupaj do dobrega izida
Predsednika sta se pogovarjala tudi o drugih temah, kjer državi že dobro sodelujeta, predvsem na področju farmacije in farmacevtske industrije, pri čemer je Medvedjev izrazil pripravljenost na ustanovitev skupnih podjetij s Slovenijo na področju farmacevtske industrije.

Po poročanju RIA Novosti je Medvedjev povedal, da je pred kratkim obiskal raziskovalni center za razvoj novih zdravil, in pri tem poudaril, da je Slovenija zelo dejavna pri razvoju novih zdravil v Rusiji. "Združitev naporov lahko prinese dober izid," je dejal Medvedjev.

Pred srečanjem predsednikov je direktor Krke za Vzhodno Evropo Miran Bevec napovedal, da bo novomeško farmacevtsko podjetje za razširitev proizvodnje zdravil v Rusiji v prihodnjih petih letih vložilo 135 milijonov evrov, s čimer nameravajo trikratno povečati skupno proizvodnjo.

Veselje nad prihodom Medvedjeva v Lizbono
Pri mednarodnih temah je Türk izrazil zadovoljstvo, da bo ruski predsednik sodeloval pri razpravah na vrhu Nata, ki bo konec tedna potekal v Lizboni. "Veliko upanja polagamo v partnerstvo med Natom in Rusijo. Želimo, da bi svet Nato-Rusija postal učinkovit organ mednarodnega sodelovanja, da bi bil to robusten organ, ki bi bil na razpolago za vsa relevantna varnostna vprašanja," je dejal slovenski predsednik.

Po pogovorih sta Türk in Medvedjev podpisala tudi deklaracijo o partnerstvu za modernizacijo med Slovenijo in Rusijo. Podpisanih je bilo še nekaj drugih sporazumov - program sodelovanja v kulturi, znanosti, izobraževanju in športu v obdobju 2010-2012, program skupnega delovanja za obdobje 2011-2012 na področju turizma in memorandum med vladama o pomembnejših projektih za povečanje gospodarskega sodelovanja med državama.

S Putinom o praktičnem sodelovanju
Srečanju z Dmitrijem Medvedjevom je skupaj z ministri sledil še sestanek z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom. V več kot enournem pogovoru so pregledali številne projekte na vseh področjih, posvetili pa so se povsem praktičnemu sodelovanju na podlagi že pripravljenih sporazumov.

Po besedah predsednika Türka je pogovor s Putinom pokazal visoko stopnjo obveščenosti in pripravljenosti Rusije za sodelovanje, za pomoč pri uresničevanju projektov na področjih energetike, avtomobilskega grozda, gradbeništva, turizma in visoke tehnologije.

Po srečanju s Putinom se je Türk srečal še s patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom, s katerim sta spregovorila o sodelovanju v okviru foruma slovanskih kultur in skupni duhovni podlagi, ki jo imajo slovanski narodi v kulturnem izročilu.

O vizumih za Ruse
V okviru današnjih pogovorov v Moskvi so bila precej v ospredju vprašanja glede vizumov. Ta so po besedah predsednika Türka v prvi vrsti povezana z Evropsko unijo, je pa treba glede vizumov, kot poudarja, razmišljati nebirokratsko.

Slovenija se zavzema za vizumsko liberalizacijo, je pa za to potrebno, da EU postavi jasno hierarhijo prioritet in Rusijo postavi na višje mesto, poudarja Türk. Trenutno je osnova zaupanja dovolj močna, da bi bil glede vizumov lahko storjen korak naprej.

Türk na obisku v Moskvi