Slovenski predsednik je prepričan, da dogajanje doma ne bo vplivalo na slovensko kandidaturo. Foto: EPA
Slovenski predsednik je prepričan, da dogajanje doma ne bo vplivalo na slovensko kandidaturo. Foto: EPA
Varnostni svet
Slovenija bo, če bo izvoljena, nestalna članica Varnostnega sveta med letoma 2012 in 2013. Foto: Reuters

Slovenski predsednik se je v New Yorku udeležil splošne razprave ob začetku zasedanja 66. Generalne skupščine Združenih narodov in ob tem opravil številna dvostranska srečanja, kjer je iskal podporo za slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta med letoma 2012 in 2013. Slovenija se za sedež vzhodnoevropske skupine poteguje z Madžarsko in Azerbajdžanom, volitve pa bodo 21. oktobra.

Na vprašanje, ali bo padec vlade vplival na možnosti izvolitve Slovenije v Varnostni svet, je Türk odgovoril nikalno. "Ni dvoma, da so v Združenih narodih pomembne popolnoma druge reči. Tisti v mednarodni skupnosti, ki jih zanima položaj v Sloveniji, lahko od mene in sodelavcev izvedo, da smo takšen položaj že imeli. To je funkcioniranje demokracije, ki ne bi smelo povzročati kakšnih posebnih dvomov in jih tudi ne povzroča. S stališča kandidature za Varnostni svet ta razvoj dogodkov ne prinaša kakšnih zelo negativnih posledic," je povedal predsednik.

Odgovorna članica VS-ja mora sodelovati tudi z nečlanicami
Türk je pojasnil, da slovenska kampanja poteka po predvidevanjih. "Vedeti moramo, da mora odgovorna članica Varnostnega sveta, kar smo v praksi pred leti že preizkusili, sodelovati tudi z državami, ki niso v Varnostnem svetu, ampak jo lahko dejanja VS-ja prizedanejo," je povedal Türk in kot primer navedel pogovor s predsednikom Južnega Sudana Salvo Kiirom Mayarditom, s katerim sta razpravljala o sporu o meji med Severnim in Južnim Sudanom, kjer lahko VS pomaga, da ta spor ne prerase v vojno širokih razsežnosti.

"V New Yorku smo opravili več posvetovanj, s katerimi bo nadaljeval minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar. Vsa ta posvetovanja so namenjena identifikaciji prioritet različnih skupin držav," je dejal Türk in omenil pogovore s 30 predsedniki držav, vlad in drugimi visokimi predstavniki.

Türk je pojasnil tudi, da je s predstavniki afriških držav govoril predvsem o regionalnih težavah, s predstavniki karibskih in pacifiških držav pa o podnebnih spremembah, ki povzročajo selitve prebivalstva. "Z vsem tem je povezano vprašanje, kako naj Varnostni svet ravna za preprečevanje konfliktov. Mi imamo vrsto zelo pomembnih tem, ki so varnostno vitalnega pomena za številne države, s katerimi se moramo pogovarjati, ker želimo biti kredibilna kandidatka," je še povedal Türk.

Türk zaradi padca vlade predčasno domov
Predsednik Türk je zaradi političnega dogajanja v Sloveniji skrajšal svoj obisk New Yorka in se bo vrnil v domovino, kjer se bo še danes srečal z Borutom Pahorjem, predsednikom vlade, ki opravlja tekoče posle, in predsednikom državnega zbora, Ljubom Germičem. Pred odhodom je povedal, da pred posvetovanji ne bo dajal izjav o nadaljnjem razvoju dogodkov.