Slovenski predsednik je Generalno skupščino nagovoril v noči iz srede na četrtek. Foto: EPA
Slovenski predsednik je Generalno skupščino nagovoril v noči iz srede na četrtek. Foto: EPA
Generalna skupščina
V naslednjih dneh se bodo v okviru splošne razprave v Generalni skupščini zvrstili govori voditeljev držav članic svetovne organizacije. Foto: EPA
Türk nagovoril ZN

Danilo Türk je v svojem govoru na prvi dan splošne razprave 66. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov zatrdil, da slovenska predanost Združenim narodom ostaja močna. “Združeni narodi so organizacija vseh in za vse. ZN predstavlja pomembno upanje za svet in priložnost za njene članice, da se realnost, naj bo še tako zapletena ali težavna, približa našim upom," je povedal predsednik.

Omenil je tudi kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu med letoma 2012 in 2013 in izrazil upanje na široko podporo. "V tem duhu Slovenija predstavlja svojo kandidaturo za nestalni sedež v Varnostnem svetu. Upamo na široko podporo in obljubljamo, da bomo, če bomo izvoljeni, delovali kot zanesljiva članica ZN-a, ki se zaveda odgovornosti Varnostnega sveta in vsake njegove članice do cele organizacije in njenega članstva. Obljubljamo svojo predanost, svojo razsodnost in svoj čut za pravičnost kot svoj doprinos k ZN-u,” je obljubil predsednik.

Pravičen dogovor z dvema državama
Türk je na začetku govora omenil, da si Evropska unija, katere del je Slovenija, prizadeva najti mirno rešitev palestinsko-izraelskega spora, in pozdravil odločitev predsednika Generalne skupščine Nasirja Abdulaziza al Nasera, da postavi mediacijo v središče razprav. Dodal je, da ima mediacija EU-ja dva cilja: oživitev mirovnega procesa, da bi dosegli pravi in pravičen mirovni dogovor, ki bi vključeval dve državi, Izrael in Palestino, ki bi živeli druga ob drugi v miru in varnosti, ter najti primeren status za Palestino znotraj svetovne organizacije.

Ta dva cilja sta povezana, drugega pa bi morali razumeti kot podporo prvemu,” je dejal Türk. Palestinski predsednik Mahmud Abas je napovedal, da bo zaprosil za enakopravno članstvo Palestine v ZN-u, čemur pa Izrael ostro nasprotuje in se zavzema za vrnitev k pogajanjem. Varnostni svet ZN-a, ki odloča o članstvu, naj bi imel leto dni časa za premislek o prošnji.

TNC vez med ZN-om in Libijci
Slovenski predsednik je pozdravil sprejem Južnega Sudana v Združene narode in odločitev, da se sedež Libije v Generalni skupščini dodeli Prehodnemu nacionalnemu svetu (TNC). “To ustvarja zelo potrebno vez med ZN-om in Libijci v njihovem prizadevanju za zgraditev legitimnih, demokratičnih in učinkovitih institucij ter sledenju gospodarskemu, družbenemu in političnemu razvoju v skladu z željami ljudi,” je povedal.

Opozoril je, da ima ob varnostnih ZN tudi druge pomembne naloge, kot so skrb za okolje in trajnostni razvoj ter skrb za revnejše države, posebej pa je izpostavil človekove pravice in izobraževanja mladih o človekovih pravicah.

Potreben nov sistem za blaženje učinkov podnebnih sprememb
Predsednik Türk je opozoril, da mora narediti mednarodna skupnost odločne korake proti novemu in učinkovitemu sistemu za blaženje učinkov podnebnih sprememb, ter izrazil upanje, da bo letošnja podnebna konferenca v Durbanu pomenila korak naprej k dogovoru. "Konferenca o trajnostnem razvoju prihodnje leto v Braziliji pa bi morala razviti nov koncept razvoja, ki bo zajel gospodarsko rast, družbeni razvoj in zaščito okolja," je še poudaril Türk.

Türk se je zavzel tudi za učinkovitejšo razvojno pomoč in poudaril pomen enakosti med spoloma za promocijo miru, varnosti in razvoja. Med slovenskimi prednostnimi nalogami na področju človekovih pravic je posebej poudaril izobraževanje o tem ter pravice otrok.

Türk nagovoril ZN