Kandidature za VS ZN-a ne moreš dobiti v svoji družini, je dejal Žbogar. Foto: MZZ Srbije
Kandidature za VS ZN-a ne moreš dobiti v svoji družini, je dejal Žbogar. Foto: MZZ Srbije

Konec koncev sta dve tretjini problemov v VS-ju ZN-a problemi Afrike. Kako bomo kot članica VS-ja ZN-a delovali, če o teh problemih nimamo pojma? Nimamo ambasad, opazujemo jih zgolj iz Ljubljane ali pa s pomočjo EU-ja.

Samuel Žbogar o težavah Afrike

Nič mi ne pomaga, če imam 27 ali 28 glasov. V Generalni skupščini Združenih narodov potrebujem 129 glasov.

Samuel Žbogar o tem, zakaj podpore ne išče v sorodnih državah znotraj EU-ja in Nata

Samuel Žbogar je kritike, ki so prišle iz stranke SDS, kjer so v torek zapisali, da gre za zgrešen prispevek k slovenski zunanji politiki, zavrnil in dejal, da so "popolnoma deplasirane, povezane oz. motivirane z notranjepolitičnim delovanjem oz. dokazovanjem, kako se vlada in cela Slovenija vrača v neki prejšnji sistem".

"Ne potrebujem 28, ampak 129 glasov"
Na očitke, da bi morala Slovenija podporo pri kandidaturi iskati predvsem znotraj članic EU- ja, Nata in sorodnih držav, je Žbogar dejal, da "kandidature za Varnostni svet Združenih narodov ne moreš dobiti v svoji družini". Ne pomaga namreč, da imamo 27 ali 28 glasov, ampak jih "v Generalni skupščini potrebujem 129".

Žbogar je dodal, da se je prav zato udeležil tudi srečanja neuvrščenih na Baliju in bil dvakrat na vrhu Afriške unije. "In to se ceni," je še rekel.

Žbogar je izpostavil tudi, da sta "dve tretjini problemov v VS-ju ZN-a problemi Afrike", in se vprašal, "kako bomo kot članica delovali, če o teh problemih nimamo pojma". "Nimamo ambasad, opazujemo jih zgolj iz Ljubljane ali pa s pomočjo EU-ja."

Na današnje Žbogarjeve izjave so se odzvali v SDS-u in sporočili, da si v stranki ne prizadevajo za ministrovo zadovoljstvo, ampak za interese slovenske države, zato jih ni prepričala retorika, ki spominja na stare čase. "Če pustimo odprto vprašanje, zakaj mora Slovenija v trenutku, ko ima finančne težave in vladno krizo, nujno prevzeti sedež v Varnostnem svetu, in ko ni jasno, kaj želi doseči s tega sedeža, nas skrbi predvsem preusmeritev slovenske zunanje politike k neuvrščenosti," so zapisali. Na besede zunanjega ministra, da je večina težav v VS-ju povezanih z Afriko, in vprašanje, kako bomo delovali kot članica VS-ja ZN-a, če o teh problemih nič ne vemo, so v SDS-u odgovorili z vprašanjem: "Ali se bomo ukvarjali z Afriko zato, da bi postali člani VS-ja?" Vprašali so se še, čigave interese naj bi zastopala Slovenija, če postane članica VS-ja ZN-a. "Bomo zastopali afriške in neuvrščene interese ali nemara svoje interese ter interese zaveznikov v EU-ju in Natu?" Poleg tega je SDS opozoril, da se je v 50 letih svet spremenil in da danes ni mogoče brezbrižno sprejemati načel neuvrščenosti. To gibanje je nastalo kot opozicija zahodnim demokracijam, izkazalo pa se je za oporišče sovjetske politike, so zapisali in dodali še: "Pustimo preteklost, ukvarjajmo se s prihodnostjo."

Žbogar: Nekateri so BRIK-države odkrili šele zdaj
Le pet tednov pred glasovanjem o nestalnem članstvu v Varnostnem svetu Združenih narodov bi bilo izogibanje takšnemu srečanju velika napaka, je prepričan slovenski zunanji minister, in spomnil, da je prav SDS, ki zdaj njegov obisk kritizira, pred le dvema tednoma govoril o potrebi krepitve odnosov z Afriko, Azijo in Latinsko Ameriko.

"Pred dvema tednoma so odkrili BRiK-države (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska, op. a.), s katerimi mi intenzivno delamo že zadnja tri leta. Gibanje neuvrščenih je sestavljeno iz teh držav. Tam sta Indija, Brazilija, tam je Južna Afrika, ki je tudi del 'BRIK-a'," je kritike "zbodel" Žbogar.

Teroristi so lahko tudi med "belo raso"
Načela, na podlagi katerih je leta 1961 nastalo Gibanje neuvrščenih, niso "niti romantična niti revolucionarna, še manj pa teroristična", tisti, ki o njih tako govori, pa kaže le "nestrpnost in netolerantnost", je dejal Žbogar in dodal da tragični dogodki na Norveškem kažejo, da terorizem ne obstaja le med neuvrščenimi, ampak tudi med "belo raso".

Kaj je narobe z načeli neuvrščenih?
"Mislim, da z njimi (načeli gibanja neuvrščenih op. s.) ni nič narobe in upam, da se vsi strinjamo, da so to načela, na katerih deluje slovenska zunanja politika, in to so spoštovanje človekovih pravic, spoštovanje suverenosti, enakosti, mirno reševanje sporov, promocija sodelovanja v mednarodni skupnosti ter spoštovanje prava in mednarodnih obveznosti," je dejal.

Žbogar je prepričan, da je Slovenija dobra kandidatka za mesto nestalne članice VS-ja, z delom v mednarodni skupnosti pa naj bi dokazali, da smo tudi "izvoljivi", zato je Žbogar glede možnosti članstva optimističen.

Veliko bo odvisno od opredelitve do "palestinskega vprašanja"
Priznal je, da Slovenija vseh potrebnih 129 glasov še nima, saj so nekatere države še neopredeljene, veliko pa je odvisno tudi "od palestinskega vprašanja" oziroma tega, kako se bo Slovenija odločila glede resolucije o palestinski državnosti in članstvu v ZN-u. Omenjena resolucija sicer še ni pripravljena.

Konec koncev sta dve tretjini problemov v VS-ju ZN-a problemi Afrike. Kako bomo kot članica VS-ja ZN-a delovali, če o teh problemih nimamo pojma? Nimamo ambasad, opazujemo jih zgolj iz Ljubljane ali pa s pomočjo EU-ja.

Samuel Žbogar o težavah Afrike

Nič mi ne pomaga, če imam 27 ali 28 glasov. V Generalni skupščini Združenih narodov potrebujem 129 glasov.

Samuel Žbogar o tem, zakaj podpore ne išče v sorodnih državah znotraj EU-ja in Nata