Miro Cerar podporo volivcev dojema kot veliko odgovornost in zavezo v zameno za prejete glasove, da zaupanje upravičijo. Tudi zato je bolj kot veselje občutil odgovornost, ki jo bo začel uresničevati že v ponedeljek, ko bodo
Miro Cerar podporo volivcev dojema kot veliko odgovornost in zavezo v zameno za prejete glasove, da zaupanje upravičijo. Tudi zato je bolj kot veselje občutil odgovornost, ki jo bo začel uresničevati že v ponedeljek, ko bodo "začeli trdo delo". Foto: BoBo
Miro Cerar
Hrvaški Index je zapisal, da je mogoče potegniti vzporednice med Mirom Cerarjem in dolgoletnim slovenskim premierjem Janezem Drnovškom, v času katerega je bila Slovenija v gospodarskem razcvetu in vzor drugim tranzicijskim državam v regiji, nato pa je padla v gospodarsko krizo. Foto: Index.hr
Volilni zasuk v Sloveniji močno odmeva tudi v Avstriji
Odzivi na volitve iz tujine

"Bolj jih je zanimal nogomet kot predčasne volitve," je za televizijski dnevnik na hrvaški državni televiziji HRT o predčasnih parlamentarnih volitvah iz Ljubljane poročal Damir Smrtić. Pri tem je izpostavil uspeh Koalicije Združena levica, ki jih je opisal kot "mladi ljudje, aktivisti, ki so med drugim organizirali znane proteste proti Janezu Janši, ko je bil premier".

Državljanska nepokorščina SDS-a
Hrvaški Jutarnji list zmago Mira Cerarja razume kot "željo slovenskih volivcev", ki so razočarani nad starimi strankami in politiki, "pa čeprav Cerar v predvolilni kampanji ni jasno izrazil vsebine programa in konkretnih potez".

Izpostavil je še Cerarjevo napoved, da "ne vidi možnosti povezovanja s stranko Janeza Janše, saj ta z nekaterimi svojimi potezami ruši državne institucije". Jutarnji list je izpostavil tudi Zvoneta Černača, ki je dejal, da nedeljske volitve niso bile "ne svobodne ne poštene", da Slovenska demokratska stranka (SDS) v novem parlamentu ne bo sprejela niti ene funkcije in da bodo v prihodnosti izvajali "državljansko nepokorščino" proti novi oblasti, ki ji ne bodo priznali legitimnosti.

Jutarnji list je kot razočaranje nedeljskih volitev označil Socialne demokrate, ki so bili zmagovalci volitev leta 2008, v nedeljo pa so "osvojili zgolj 5,8 odstotka glasov".

"Je natančen, discipliniran in organiziran"
Več o politični poti Mira Cerarja in napovedih o snovanju nove koalicije je zapisal hrvaški Index.hr. V članku z naslovom "Nekateri mu pravijo novi Drnovšek: Kdo je Miro Cerar?" niso pozabili zapisati, da je sin olimpijskega zmagovalca Mira Cerarja in pokojne državne tožilke Zdenke Cerar. Kot tudi ne izjave njegove življenjske sopotnice Vesne Arnšek, ki ga je opisala z besedami, "da ima vse kakovosti, ki odlikujejo politika in tudi državnika - Miro je natančen, organiziran, discipliniran, a tudi velik asket".

V vlado naj vključi konservativce
Več pozornosti so posvetili tudi njegovi predvolilni napovedi o reviziji dogovora dozdajšnje slovenske vlade z Brusljem, in sicer o načinu sanacije javnih financ in zaustavitvi privatizacije državnih podjetij, kar je zahteva EU-ja. "Finančni analitiki mu svetujejo, naj ob dogovorih pri oblikovanju nove vlade ne privoli v levo koalicijo, temveč naj v vlado raje vključi konservativce."

Kot najboljšo možnost za oblikovanje vlade so navedli koalicijo, ki so jo sicer navedle slovenske Finance, in sicer SD, Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) in Novo Slovenijo (NSi).

Privatizacija državnih podjetij je v Sloveniji nepriljubljena tema
Tudi nemški Deutsche Welle je zmago pravnika in profesorja opisal kot znak njegove "politične neomadeževanosti, ki ni oblatena s korupcijskimi škandali, s katerimi so zaznamovane nekatere uveljavljene stranke". "Kampanjo je osnoval na obljubi, da bo zmanjšal proračunski primanjkljaj na tri odstotke BDP-ja do konca naslednjega leta, hkrati pa bo liberaliziral gospodarstvo te nekoč komunistične države."

Podobno je izpostavil finančni časopis Financial Times, ki je zapisal, da je Slovenija le še ena iz niza evropskih držav, ki se obrača k novim političnim voditeljem. Prav tako so opazili njegovo napoved o zmanjšanju primanjkljaja z zdajšnjih 4,2 odstotka BDP-ja na tri odstotke. Izpostavili so še, da je privatizacija politično izredno nepriljubljena tema med prebivalci Sloveniji, v kateri je še vedno več kot polovica podjetij v državni lasti. Znova so opozorili na njegovo zadržanost pri prodaji večjih državnih podjetij, kot sta Telekom Slovenije, državni telekomunikacijski operater, in Aerodrom Ljubljana (AL), ne pa tudi pri prodaji nekaterih manjših podjetij.

Volilni zasuk v Sloveniji močno odmeva tudi v Avstriji
Odzivi na volitve iz tujine