Ulice prestolnice Tunis v sredo niso spominjale na prizorišče državnega udara, česar Sajeda bremeni največja stranka Enahda. Foto: Reuters
Ulice prestolnice Tunis v sredo niso spominjale na prizorišče državnega udara, česar Sajeda bremeni največja stranka Enahda. Foto: Reuters

Sajed trdi, da kopičenje oblasti v njegovih rokah ni protiustavno. Nasprotno, 30-dnevna razpustitev parlamenta in odstavitev vlade naj bi bila nujna za reševanje Tunizije pred korupcijo, slabim upravljanjem in zarotami za spodbujanje državljanskih sporov.

V sredo se je srečal z voditelji varnostnih sil, poroča Reuters.

ZDA so ga medtem pozvale, naj se "drži demokratičnih načel". Francija ga je pozvala k hitremu imenovanju novega predsednika vlade in kabineta.

Poleg tega je v okviru boja proti korupciji 460 tunizijskih poslovnežev obtožil poneverb. Očita jim, da državi dolgujejo 13,5 milijarde tunizijskih dinarjev (okoli štiri milijarde evrov).

Tunizijski predsednik je poostril protikoronske ukrepe, vključno z nočno policijsko uro in prepovedjo potovanja med mesti. Izdal je tudi ukaz za ustanovitev tunizijskega odzivnega centra na pandemijo.

ZDA pozivajo Tunizijo, naj "spoštuje svobodo izražanja"

Sajed je z menjavami posegel tudi v medije. Vodjo neke televizijske postaje je zamenjal, ker sta dva gosta v studiu dejala, da so jima zavrnili vstop v stavbo. Že pred tem je odstavil tudi več državnih uradnikov, med drugim glavnega vojaškega tožilca.

ZDA so medtem pozvale Tunizijo, naj "spoštuje svobodo izražanja", potem ko je policija vdrla v tuj tiskovni urad. Novinarka New York Timesa je sporočila, da jo je v sredo policija med delom v Tunisu pridržala za dve uri.

Sajed ima podporo varnostnih sil. Na fotografiji policisti med patruljo. Foto: Reuters
Sajed ima podporo varnostnih sil. Na fotografiji policisti med patruljo. Foto: Reuters

Sajed pozval trgovce, naj znižajo cene

Tunizijsko predsedstvo je v sredo objavilo tudi videoposnetek, v katerem predsednik Sajed vodji trgovskega sindikata sporoči, da so "napačne gospodarske odločitve" povzročile finančne težave.

Trgovce je pozval, naj znižajo cene blaga, in jih posvaril pred špekulacijami. Dejal je, da naj bi 460 ljudi, obtoženih korupcije, ukradlo 13,5 milijarde dinarjev (štiri milijarde evrov) javnih sredstev.

Sorodna novica Tunizijski predsednik odstavil vlado – očitki državnega udara in spopadi pred parlamentom

Sodstvo preiskuje dve največji stranki

Tunizijsko sodstvo je medtem sporočilo, da preiskuje dve največji parlamentarni stranki, Ennahda in Tunizijsko srce, zaradi suma prejemanja tujih sredstev med volilno kampanjo leta 2019. Sodstvo je pri tem poudarilo, da so s preiskavo začeli že deset dni pred potezami predsednika.

Največja stranka Ennahda je sprva predsednikove poteze označila za državni udar in pozvala k protestom, zdaj pa poziva k mirnosti in nacionalnemu dialogu. V sredo tako v prestolnici Tunis ni bilo novih nemirov ali protestov. Sajed je sicer znova uveljavil dolgoletno prepoved zbiranja več kot treh ljudi v javnosti, a ga varnostne sile niso uveljavljale.

Na ulicah prestolnice je sicer še vedno močna vojaška prisotnost. Vojska od nedelje ostaja tudi v prostorih parlamenta, vlade in televizije.