Sporni predlog je vložila vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Foto: Reuters
Sporni predlog je vložila vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Foto: Reuters
Protest v Carigradu
V Carigradu se je pred dnevi zbralo okoli 3.000 protestnikov, protesti pa so potekali tudi drugje po državi. Foto: EPA
Turčija umaknila sporni zakon

Turški premier Binali Yildirim je dejal, da bo vlada umaknila omenjeni predlog zakona za poroke z mladoletno osebo in se o njem dodatno posvetovala.

Opozicija in aktivistične skupine so namreč na množičnih protestih vlado opozarjale, da predlog zakona v resnici moške posiljevalce opere vse krivde, če se z žrtvami poročijo.

Kot poroča agencija Reuters, ki se je dokopala do dokumentov, je v predlogu zakona zapisano, da posiljevalca v primerih spolnih zlorab, ki so storjena "brez sile, grožnje ali zvijače", ne bi obsodili, če bi se storilec poročil s svojo žrtvijo.

Premier Yildrim je dejal, da se bo vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) posvetovala z opozicijo in skupinami civilne družbe in da bo v skladu z njimi preoblikovala omenjeni zakon, s čimer soglaša tudi predsednik Recep Tayyip Erdogan. Zakon bodo iz generalne skupščine vrnili nazaj v razpravo posebni komisiji, da bi preučili stanje moških, ki so v zaporih in pri verskem obredu poročeni z ženskami, mlajšimi ob 18 let, s privolitvijo njihove družine.

Erdogan želi okrepiti svojo oblast
Medtem se je odzval vodja turške opozicije, ki je predlog AKP-ja o spremembi ustave, ki bi moč predsednika Recepa Tayyipa Erdogana okrepila, označil za razumno.

Erdogan želi med drugim parlamentarni sistem spremeniti v predsedniškega, a bodo v Turčiji o predlogu spremembe ustave skoraj gotovo odločali na referendumu.

Izredne razmere omogočajo odpuščanje
V Turčiji so v okviru izrednih razmer, ki so jih uvedli po julijskem spodletelem puču, odpustili že več kot 15.000 javnih uslužbencev, policistov in vojakov. Čistkam ni videti konca - do zdaj je bilo aretiranih, suspendiranih ali odpuščenih več kot 100.000 zaposlenih v vojski, policiji, pravosodju in šolstvu, ki naj bi bili povezani z zarotniki.

Poleg naštetih je službo izgubilo tudi več tisoč zaposlenih na ministrstvih in v drugih javnih ustanovah, med njimi skoraj 3.000 uradnikov notranjega ministrstva in z njim povezanih ustanov. Z zadnjim odlokom je Ankara odpustila skupaj 15.726 ljudi, z njim pa je odredila tudi zaprtje 375 društev, devetih lokalnih medijskih izpostav in 19 zdravstvenih ustanov.

Ankara krivdo za udar pripisuje v ZDA živečemu kleriku Fethullahu Gülenu in njegovi mreži, čistke pa so po njenih trditvah potrebne za izkoreninjenje njegovega vpliva v javnem življenju. Gülen očitke zavrača.

Turčija umaknila sporni zakon