Priklopil je Kampuschevo ugrabil, ko ji je bilo deset let. Foto: EPA
Priklopil je Kampuschevo ugrabil, ko ji je bilo deset let. Foto: EPA

Preiskavo je lani naročil avstrijski parlament in je v sodelovanju z ameriškim zveznim preiskovalnim uradom FBI ter nemškimi preiskovalci potekala devet mesecev.

Priklopil je ugrabitev"zelo verjetno" izvedel sam, je po besedah prvega moža avstrijske kriminalistične policije Jörga Zierckeja ključna ugotovitev preiskave.

Kampuscheva je bila ugrabljena, ko je bila stara deset let, pobegniti pa ji je uspelo po osmih letih ujetništva v hiši v predmestju Dunaja. Ves čas je vztrajala, da je Priklopil deloval sam. Tudi analiza vzorcev DNK-ja iz hiše v Strasshofu ne kaže na drugega osumljenca, je dejal Ziercke.

Mlada priča ugrabitve je sicer govorila o dveh moških, prve izjave Kampuscheve pa so prispevale k dodatni zmedi.

Priklopil je naredil samomor na isti dan, ko je Kampuscheva pobegnila. Najnovejša preiskava je zavrnila namigovanja, da naj bi bil umorjen, prav tako pa je ovrgla tudi njegove domnevne povezave s prostitucijo in otroško pornografijo.

Avstrijska policija je bila pogosto deležna kritik, ker naj po izginotju Kampuscheve ne bi raziskala določenih namigov. Ziercke je danes izpostavil več napak v okviru preiskave izginotja pa tudi primerov "slabe presoje".

Posebna komisija je v okviru preiskave zaslišala 84 ljudi, med njimi pa ni bilo danes 25-letne Kampuscheve in Ernsta Holzapfela, tesnega prijatelja Priklopila, ki ga je ta videl malo pred smrtjo.