Wilson je za nekatere konservativce postal pravi heroj, ko je predsednika ozmerjal z lažnivcem. Foto: EPA
Wilson je za nekatere konservativce postal pravi heroj, ko je predsednika ozmerjal z lažnivcem. Foto: EPA
Baracak Obama
Obama čaka še težka pot do sprejetja zdavstvene reforme. Foto: EPA

Do Wilsonovega izpada je prišlo prejšnji teden, ko je imel Obama pred obema domovoma kongresa enega izmed svojih najpomembnejših govorov o reformi zdravstvenega sistema, ki v ZDA sproža veliko polemik, predsednik pa si jo je zadal kot eno izmed prednostnih nalog.

Predstavniški dom kongresa je z 240 glasovi proti 179 sprejel resolucijo, s katero so izrazili nestrinjanje z obnašanjem Joeja Wilsona, ki se je v tednu dni iz neznanega kongresnika iz Južne Karoline prebil v osrčje ameriške medijske pozornosti.

Wilson je Obamo ozmerjal z lažnivcem med tistim delom, ko je Obama govoril o zdravstvenem zavarovanju za nezakonite priseljence. Očitno kongresnik ni verjel predsednikovim besedam, da nezakoniti priseljenci ne bodo upravičeni do državne pomoči za kritje zdravstvenih stroškov.

Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter je dejal, da je šlo pri Wilsonovem izbruhu za izraz rasizma, saj se po njegovem mnenju nekateri v ZDA še vedno ne morejo sprijazniti, da imajo temnopoltega predsendika. Kongresnikov sin je to odločno zavrnil.

Republikanci podpirajo kolega
V resoluciji piše, da je Wilson presegel meje spodobnega vedenja, zaradi česar je dobil ukor, ki je sicer najnižja mogoča stopnja kaznovanja za kongresnika, vendar on zaradi tega ne bo čutil nobenih posledic, razen seveda negativne pozornosti demokratov in odobravanja med nekaterimi republikanci, ki so ga med glasovanjem o resoluciji spodbudno trepljali po rami in mu s stiski rok izkazovali podporo.

Republikanski nasprotniki resolucije so se strinjali, da je Wilson s svojim kričanjem na predsednika naredil napako, vendar so poudarili, da se mu je že opravičil v telefonskem pogovoru in Obama je opravičilo sprejel. Nekateri demokrati so zahtevali še posebno opravičilo pred predstavniškim doom.

Napovedana zdravstvena reforma je razdelila ameriško javnost in kongres, saj stroške njenega uvajanja ocenujejo na kar 2.500 milijard dolarjev, s katerimi bi pomagali rešiti zavarovanje za milijone Američanov, ki ga do zdaj niso imeli.