Voditelji so svoje srečanje začeli z delovnim kosilom, nato so sedli za pogajalsko mizo, zvečer pa bodo pogovore nadaljevali ob večerji. Foto: Reuters
Voditelji so svoje srečanje začeli z delovnim kosilom, nato so sedli za pogajalsko mizo, zvečer pa bodo pogovore nadaljevali ob večerji. Foto: Reuters
G7
Sprehodili so se tudi po idilični okolici gradu Elmau. Foto: Reuters
G7
Družinska fotografija. Z leve proti desni: Donald Tusk, Šinzo Abe, Stephen Harper, Barack Obama, Angela Merkel, François Hollande, David Cameron, Matteo Renzi in Jean-Claude Juncker. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama si je pred težkimi temami privoščil pivo. Foto: Reuters
Sedem najmočnejših o svetovnih težavah

industrijsko najbolj razvitih držav sveta (G7), kjer bodo svetovni voditelji govorili o širokem naboru aktualnih tem.

Srečanje, ki poteka pod geslom Misli vnaprej, deluj skupaj, se je začelo z delovnim kosilom o svetovnem gospodarstvu. Nato se bodo nemška kanclerka Angela Merkel, ameriški predsednik Barack Obama, francoski predsednik François Hollande ter premierji Kanade Stephen Harper, Japonske Šinzo Abe, Združenega kraljestva David Cameron in Italije Matteo Renzi posvetili vrsti tem. Pridružila se jim bosta tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Največ pozornosti naj bi voditelji, glede na izjave, ki so jih medijem namenili pred začetkom vrha, posvetili krizi v Ukrajini in politiki do Rusije ter grški dolžniški krizi. Poleg tega naj bi govorili tudi o krizi na Bližnjem vzhodu, pohodu Islamske države, podnebnih spremembah, zdravju, gospodarskem razvoju in čezatlantskem prostotrgovinskem sporazumu med Evropsko unijo in ZDA. Govorili bodo še o multinacionalkah in njihovem izogibanju davkom, pa tudi o korupcijskem škandalu v mednarodni nogometni zvezi.

Ameriški predsednik Barack Obama je pred začetkom vrha napovedal, da bo del pogovorov zajemal odziv na "rusko agresijo v Ukrajini", poudarek pa bo tudi na izzivih, ki jih predstavlja islamski terorizem. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dejal, da si želi potrditve enotnosti skupine G7 glede sankcij proti Rusiji, predsednik Evopske komisije Jean-Claude Juncker pa je dejal, da pričakuje, da bodo Atene čim prej predstavile nove reformne predloge v zameno za nadaljevanje posojil.

Delovna večerja bo namenjena predvsem zunanji politiki, kjer bo večina pozornosti namenjena pohodu Islamske države po Iraku in Siriji.

Obama prisluhnil alpskim rogom
Še pred začetkom vrha sta se zjutraj sešla Merklova in Obama, ki naj bi na ta način potrdila tesno partnerstvo med državama. Nemška kanclerka je dejala, da so ZDA "prijateljica in ključna partnerka" Nemčije kljub nekaterim razlikam v stališčih. Obama pa je Merklovo označil za "veliko prijateljico in partnerko" ter pozdravil tesne vezi med državama. Še posebej je poudaril nujnost ukrepov proti "ruski agresiji na vzhodu Ukrajine".

Obama in Merklova sta se v Krünu, kjer živi okoli dva tisoč ljudi, srečala tudi s tamkajšnjimi prebivalci na zabavi s fanfarami, prestami in pivom. Obama se je med drugim pošalil, da "za pivo in belo klobaso ni nikoli neprimeren trenutek " ter da je pozabil usnjene kratke hlače, ki so značilne za Bavarsko, zato bi lahko v Krünu kupil nove. Dodal je, da je v Krünu slišal najboljšo predstavo z alpskimi rogovi.

Policisti odnesli protestnike
Okoli gradu veljajo močno poostreni varnostni ukrepi, za varnost na vrhu skrbi približno 17.000 policistov. Pred začetkom vrha so poročali o manjših protestih in zaporah cest, na eni od zapor do gradu so demonstranti postavili transparent "Vidimo le zastraševanje, zapiranje in samovoljo". Policisti so nekatere demonstrante odnesli s prizorišča, drugi so se po pozivih policistov razšli sami.

Po navedbah policije je okoli 60 aktivistov blizu bavarskega zimskošportnega središča Garmisch-Partenkirchen skušalo zasesti tudi železniško progo, a so jim policisti to preprečili. Kakih 300 nasprotnikov vrha se je podalo na protestni pohod v Garmisch-Partenkirchnu, o protestih poročajo tudi iz krajev Mittenwald in Klais.

Rusija izključena
Iz skupine, ki je bila prej imenovana G8, je bila lani zaradi sporne priključitve krimskega polotoka izključena Rusija. Nemčija, Združeno kraljestvo in ZDA hočejo doseči dogovor o podpori tistim državam, ki razmišljajo o zavrnitvi sankcij proti Rusiji, s katerimi so se zahodne države odzvale na zaskrbljenost glede domnevnega ruskega vmešavanja v ukrajinsko krizo.

Merklova naj bi vrh izkoristila tudi za pogovor o njenem predlogu reform pri odzivanju na svetovne zdravstvene krize, kot je bil izbruh epidemije ebole v zahodni Afriki, kjer je zaradi smrtonosnega virusa umrlo več kot 10.000 ljudi.

Sedem najmočnejših o svetovnih težavah