Protestniki so napovedali splošno stavko. Foto: EPA
Protestniki so napovedali splošno stavko. Foto: EPA
Kijev
Več protestnikov je bilo med posredovanjem policije ranjenih. Foto: Reuters

Kot je dejal vodja opozicijske stranke Domovina Arsenij Jancenjuk, protestniki zahtevajo odstop notranjega ministra in kazenski pregon zoper njega, odstop vlade in predsednika države ter predčasne predsedniške in parlamentarne volitve.

Številni naj bi bili v današnjem posredovanju policije ranjeni, aretirali naj bi najmanj 35 ljudi.

Priprave na splošno stavko
Protestniki na Trgu neodvisnosti že več dni nasprotujejo odločitvi predsednika Viktorja Janukoviča, ki je odstopil od podpisa pridružitvenega sporazuma Ukrajine z EU-jem. Ta naj naj bi bil sklenjen na vrhu v Vilni prejšnji četrtek in petek.

Tri opozicijske stranke - poleg Domovine še Udar Vitalija Klička in Svoboda - so se po njegovih besedah odločile ustanoviti "štab narodnega upora", začele pa so tudi priprave na splošno stavko. Napovedal je še, da se bodo danes srečali z veleposlaniki držav članic EU-ja.

"Ukradli so nam sanje"
Osrednji kijevski trg je devet let po oranžni revoluciji znova postal prizorišče množičnih protestov, ki so tudi tokrat usmerjeni proti Janukoviču.

Leta 2004 so se protestniki zbrali, da bi protestirali proti izidu volitev, na katerih naj bi s pomočjo volilne prevare slavil Janukovič. Protestniki so uspeli s svojimi množičnimi protesti in Janukovič se je bil prisiljen umakniti.

"Januković uničil sanje Ukrajincev"
Pred tednom dni je Janukovič, v vlogi predsednika države od februarja leta 2010, proevropsko usmerjene privržence opozicije razjezil, ko je pod pritiskom Rusije zavrnil sklenitev pridružitvenega sporazuma z EU-jem, ki bi ga morali podpisati ta teden na vrhu Vzhodnega partnerstva v Vilni.

Protestniki, med njimi tudi nekdanji boksarski prvak in zdaj eden izmed opozicijskih voditeljev Vitalij Kličko, obtožujejo Janukoviča, da je uničil sanje Ukrajincev, ki si želijo pridružiti Evropi.

"Danes so ukradli naše sanje. Naše sanje, da živimo v normalni državi," je dejal Kličko, ki je napovedal, da se bo na volitvah leta 2015 potegoval za predsedniški položaj. "Zavrnitev podpisa pridružitvenega sporazuma je izdaja," je še dodal.