Ukrajinski vojaki na obrobju Severodonecka. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki na obrobju Severodonecka. Foto: Reuters

"Ukrajinske oborožene sile se bodo umaknile iz Severodonecka. Prejele so ukaz za premik na nove položaje," je na Telegramu zapisal Hajdaj, novih položajev pa ni razkril.

"Ostajati na položajih, ki so bili v več mesecih razstreljeni na koščke, samo zato, da bi tam ostali, ni smiselno," je še zapisal guverner in dodal, da je bila uničena vsa infrastruktura. 90 odstotkov mesta je poškodovanega, 80 odstotkov hiš bo treba porušiti. V mestu je pred spopadi živelo več kot 100.000 prebivalcev.

Zavzetje Severodonecka na območju Donbasa (Doneškega bazena) je eden ključnih ciljev ruske vojske, ki si prizadeva prevzeti nadzor nad obsežnim območjem na vzhodu Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v enem izmed rednih večernih nagovorov nedavno dejal, da se "usoda Doneškega bazena odloča v Severodonecku".

Ruske sile medtem skušajo obkrožiti sosednje mesto Lisičansk, v katerem je ukrajinski vojski za zdaj uspelo odbiti napad, poroča Guardian.

Ukrajinski vojaki v Severodonecku. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki v Severodonecku. Foto: Reuters

Popolno zavzetje Severodonecka in Lisičanska bi Rusiji omogočilo nadzor nad pokrajino Lugansk in napredovanje globlje na območje Donbasa, ki ga poleg Luganska sestavlja še pokrajina Doneck.

Po besedah njenega guvernerja Pavla Kirilenka za prebivalce ni varno več nobeno mesto na tem območju. Trenutno je glavni cilj obrambnih sil, da ustavijo napredovanje ruskih sil proti mestoma Slavjansk in Kramatorsk. V slednjem naj bi bilo okoli 45.000 ljudi. Kramatorsk je imel pred vojno okoli 150.000 prebivalcev.

ZDA pošiljajo Ukrajini za 450 milijonov vojaške pomoči

ZDA bodo Ukrajini poslale nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti 450 milijonov dolarjev. S to pošiljko bo vrednost ameriške vojaške pomoči od začetka ruske invazije 24. februarja dosegla 6,1 milijarde dolarjev.

"Ta sveženj vključuje orožje in opremo, vključno z novim raketnim sistemom visoke mobilnosti," je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. To so topniški raketni sistemi Himars, poroča Guardian.

Ukrajinske sile bodo dobile tudi več deset tisoč kosov topniškega in raketnega streliva ter patruljne čolne. V svežnju pomoči je 36.000 kosov streliva, 18 vozil za 155-milimetrske havbice, 1200 metalcev granat, 2000 mitraljezov, 18 patruljnih čolnov in rezervni deli.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je sporočil, da nadaljnja pomoč ZDA in koalicijskih partnerjev iz 40 držav še naprej krepi ukrajinsko obrambo, izboljšuje sposobnost obrambe ozemlja in zavarovanja pridobitev na bojišču. "Pogumnim ukrajinskim braniteljem bomo še naprej pošiljali ključne vojaške zmogljivosti," je sporočil Blinken.