Nagib za napad ni znan. Foto: Reuters
Nagib za napad ni znan. Foto: Reuters

Bomba je eksplodirala blizu vhoda v poslopje televizijske postaje Espresso, od koder je po opravljenem intervjuju izstopal 45-letni Mosijčuk v družbi še nekaj ljudi. Glede na prve ugotovitve je bila eksplozivna naprava nameščena na motornem kolesu, ki je bilo parkirano v bližini.

Predstavnik notranjega ministrstva Anton Heraščenko je eksplozijo, v kateri je umrl Mosijčukov telesni stražar, označil za teroristično dejanje. Odgovornosti ni prevzel še nihče.

Mosijčuk se trenutno zdravi v eni od kijevskih bolnišnic. Bil naj bi huje poškodovan, a ni v smrtni nevarnosti. V njegovi Radikalni stranki so prepričani, da je bil tarča napada zaradi svojih političnih dejavnosti. Na Facebooku je zapisal: "Verjamem, da se pobudniki napada name skrivajo v Moskvi, izvajalci pa v Kijevu."

Radikalna stranka ima po volitvah leta 2014 v parlamentu 22 poslancev. Sprva je bila politična zaveznica stranke predsednika Petra Porošenka, zdaj pa sama sebe uvršča v opozicijo.

Več tovrstnih napadov
V Kijevu se je v zadnjih letih zgodilo več napadov na izpostavljene politike in novinarje. Marca je bil nekdanji ruski poslanec Denis Voronenkov, ki je v Ukrajino pobegnil lani, ustreljen pred hotelom v središču mesta. Vidni novinar in kritik Kremlja Pavel Šeremet je umrl v eksploziji avtomobila bombe julija lani. Aprila 2015 pa je bil nedaleč od svojega stanovanja ustreljen proruski novinar Oles Buzina.