Porošenko je novinarjem povedal, da bo mirovni načrt izpeljal v kratkem. Foto: EPA
Porošenko je novinarjem povedal, da bo mirovni načrt izpeljal v kratkem. Foto: EPA
Vladimir Putin in Petro Porošenko
Bosta predsednika uspela najti skupni jezik? Foto: Reuters
Porošenko ponudil enostransko premirje

Ukrajinska tiskovna agencija Interfax je poročala, da je Porošenko proruskim separatistom ponudil roko in obljubil, da bo mirovni načrt uresničen v kratkem. "Premirje bomo uvedli in tako proruskim separatistom omogočili, da zapustijo Ukrajino," je Porošenko povedal novinarjem.

"Mirovni načrt se bo začel z mojim ukazom za enostransko premirje. Takoj zatem moramo dobiti podporo za načrt od vseh vpletenih strani, sicer bom premirje prekinil," je še dodal ukrajinski predsednik.

Kot poroča BBC, je predsednikov tiskovni predstavnik dejal, da bi se lahko premirje uresničilo v nekaj urah ali dneh, a podrobnosti ni izdal.

Putin in Porošenko po telefonu dosegla preboj?
Odločitev Porošenka o premirju je prišla le nekaj ur po tem, ko sta se z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom po telefonu pogovarjala o morebitni ustavitvi ognja na območju, kjer na jugovzhodu Ukrajine potekajo vojaške operacije.

Kremelj je sporočil še, da je ruski predsednik izrazil zaskrbljenost zaradi smrti dveh novinarjev ruske državne televizije, ki sta bila ubita med obračunavanjem ukrajinskih in proruskih sil v bližini Luganska. Porošenko je izrazil sožalje zaradi njune smrti in dodal, da je že ukazal preiskavo dogodka. Obljubil je tudi, da si bodo prizadevali za večjo varnost novinarjev pri njihovem delu.

Napetosti med Ukrajino in Rusijo so nov vrhunec dosegle ta teden, ko je Rusija ustavila pošiljke plina Ukrajini.

Porošenko ponudil enostransko premirje