Misija EU-ja, ki je na Kosovu pristojna za pomoč pri vzpostavljanju vladavine prava, je med svojo preiskave že aretirala pet prebivalcev Kosova in izvedla preiskave v štirih podjetjih. Foto: EPA
Misija EU-ja, ki je na Kosovu pristojna za pomoč pri vzpostavljanju vladavine prava, je med svojo preiskave že aretirala pet prebivalcev Kosova in izvedla preiskave v štirih podjetjih. Foto: EPA

Novi poveljnik sil Nata na Kosovu (Kfor), nemški general Erhard Buhler, je sporočil, da je njegov predhodnik, nemški general Marcus Bentler, "videl prve znake teh kriminalnih dejanj že leta 2009" in da je začel preiskavo. Dodal je, da so zdaj "pisali državi tega kontingenta" in da so "oblasti te države že začele preiskavo", ni pa razkril, za katero državo gre. Kosovski mediji pišejo, da je ta država Ukrajina. Tuje delegacije so bile že dvakrat na Kosovu in zaslišale ljudi, ki so domnevno vpleteni v tihotapljenje, je še razkril Buhler.

Zaradi neplačila davkov Kosovo ob dva milijona evrov?
Mediji na Kosovu pišejo, da naj bi ukrajinski kontingent s prodajanjem neobdavčenega uvoženega goriva zveze Nato zaslužili milijone evrov. "Ukrajinski vojaki so uvozili milijone litrov goriva, za katerega niso plačali davkov, potem pa so ga prodali nekaterim podjetjem," piše časnik Zeri. Kosovo je, ker niso plačali davkov, izgubilo več kot dva milijona evrov. Zeri piše, da ima pismo prejšnjega poveljnika misije Kfor Bentlerja ukrajinskim oblastem, v katerem naj bi ta že leta 2009 od Kijeva zahteval odpoklic poveljnika ukrajinskega kontingenta. Zahteva je sledila interni preiskavi o nezakoniti prodaji goriva, ki jo je Kfor izvedel med letoma 2006 in 2009.

Priština zahteva ustavitev tihotapljenja na severu
Medtem so kosovske oblasti od Eulexa, misije EU-ja na Kosovu, zahtevale, da na severu države začne obračun z organiziranim kriminalom. Kosova sot piše, da tihotapljenje na severu Kosova prinaša milijone evrov posameznikom, ki jih pri njihovem delovanju podpira srbsko ministrstvo za notranje zadeve. Priština naj bi zahtevala tudi aretacijo glavnih osumljencev tihotapljenja in drugih kriminalnih dejanj. Prištinski časnik Koha ditore navaja, da Eulex preiskuje 25 različnih primerov tihotapljenja ter etnično motiviranih in drugih zločinov na Kosovu, navaja srbski B92.