Svoje nestrinjanje z izidi predsedniških volitev v Iranu so izrazili tudi iranski nogometni navijači na tekmi iranske reprezentance z Južno Korejo v Seulu. Foto: Reuters
Svoje nestrinjanje z izidi predsedniških volitev v Iranu so izrazili tudi iranski nogometni navijači na tekmi iranske reprezentance z Južno Korejo v Seulu. Foto: Reuters
Iran
Protesti v Iranu se nadaljujejo, opozicija shod napoveduje tudi za danes. Foto: EPA
Iran
Opozicijski protestniki trdijo, da so bile volitve nepravične in da zmaga Ahmadinedžada ni legalna. Foto: EPA
V Iranu še vedno napeto

Privrženci opozicijskega kandidata Musavija že peti dan zapored na ulicah iranske prestolnice izražajo svoje nezadovoljstvo nad izidi petkovih predsedniških volitev, na katerih je s prepričljivo večino zmagal dozdajšnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Število udeležnecev protesta je težko oceniti in številke se gibljejo med 70.000 ter 100.000, medtem ko nekateri poročajo o pol milijona protestnikih. Še večji protest se pričakuje v četrtek.

Opozicija je proteste napovedala potem, ko so iranske medije obšla poročila o nočni raciji vladnih varnostnih sil v študentskih domovih na univerzah v številnih iranskih mestih. Številni iranski študenti so namreč zelo aktivni v opoziciji, zato so se varnostne sile odločile posredovati v nekaterih študentskih domovih.

Na tisoče Musavijevih podpornikov je v ponedeljek in torek zavzelo ulice iranskih mest, kjer so izražali svoje nasprotovanje izidu predsedniških volitev. V spopadih, ki so se razvili med protestniki in varnostnimi silami, je življenje izgubilo najmanj osem ljudi.

Musavi: Protesti naj bodo mirni
Opozicijski voditelj, nekdanji premier in domnevni poraženec volitev Musavi je svoje podpornike pozval k miroljubnim protestom. Pozval jih je, naj se zberejo na mirnem shodu na ulicah ali v mošejah in tako izrazijo svojo solidarnost s tistimi, ki so v spopadih izgubili svoja življenja. "Številni možje so bili ranjeni ali mučeni, zato pozivam ljudi, naj izrazijo svojo solidarnost z družinami žrtev," je Musavi objavil na svoji spletni strani.

Ali Hamenej miri strasti
Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej, ki se že od objave volilnih rezultatov ne pojavlja v javnosti, je skušal pomiriti strasti in je protestnike pozval, naj prenehajo s spopadi. Srečal se je s predstavniki vseh štirih predsedniških kandidatov in strani pozval, naj ne podpihujejo sovraštva in še zaostrujejo že tako napetih razmer.

"Volivci so na volitvah izražali svoje različne preference, a vsem je skupno to, da verjamejo v vladavino prava in podpirajo islamsko republiko," je dejal Ali Kamenej in dodal, da nihče ne bi smel ustvarjati razmer, ki ustvarjajo napetosti in vodijo v spopade. Še enkrat je ponudil tudi možnost ponovnega štetja glasov, kar pa je glavna opozicija že zavrnila.

Kljub temu, da ajatola uživa zelo velik ugled v iranski družbi, dopisniki tujih medijskih hiš in strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko njegovo posredovanje v povolilnih protestih in spopadih zmanjšalo njegovo moč in ugled.

Glavni vir informacij spletne mreže
Iranske oblasti so v torek uvedle številne omejitve za tuje novinarje, ki morajo za pokrivanje zgodb pridobiti posebne dovolilnice, poleg tega pa so novinarjem prepovedali pokrivanje demonstracij, ki potekajo mimo uradnih oblasti. Iranske oblasti so blokirale tudi nekatere spletne strani, zato so glavni vir informacij za tuje medije postale spletne socialne mreže, kot so Twitter in Facebook, kjer iranski državljani poročajo o dejanskem stanju.

B. T. / G. V.

V Iranu še vedno napeto