Novi in stari iranski predsednik Ahmadinedžad se ne zmeni dosti za proteste več desettisoč glave množice podpornikov Musavija. Foto: EPA
Novi in stari iranski predsednik Ahmadinedžad se ne zmeni dosti za proteste več desettisoč glave množice podpornikov Musavija. Foto: EPA
Protesti v Teheranu
Protestniki zahtevajo razveljavitev petkovih volitev. Foto: EPA
Policisti so močno poostrili nadzor. Foto: EPA
Protesti v Iranu se nadaljujejo

Streljanje je bilo slišati v treh soseskah na severnem območju Teherana. Množica podpornikov Mira Hoseina Musavija, ki ji je iranska oblast prepovedala shod, Musavi pa ga je celo prestavil, je nato vdrla v stavbo verske milice Basidž. Tam so se zopet začeli spopadi, pri čemer je bilo več ljudi ranjenih, en človek pa je umrl pod streli orožja.

Musavijevi privrženci so se zbrali na ulicah prestolnice, ker so nezadovoljni z izidom petkovih predsedniških volitev in zahtevajo razveljavitev izidov. Novi in nekdanji predsednik Mahmud Ahmadinedžad pa je razburjenje protestnikov označil kot "strasti po nogometni tekmi".

Vztrajali bomo, dokler ne bo Ahmadinedžad odstopil
"Predstavljamo 65 odstotkov volivcev, ki so volili Ahmadinedžada?" so se spraševali privrženci Musavija. "Če bo Ahmadinedžad ostal predsednik, bomo protestirali vsak dan," so vpili protestniki v zelenih majicah, ki so jih nosili med Musavijevo kampanijo, in "Lahko se borimo, lahko umremo, nikoli pa ne bomo sprejeli ponarejenih glasov".

Evropska unija je danes pozvala iranske oblasti, naj uvedejo preiskavo domnevnih nepravilnosti na petkovih predsedniških volitvah v Iranu. Zunanji ministri držav članic Unije so obenem na srečanju v Luksemburgu izrazili željo po političnem dialogu s Teheranom ter upanje na ponovne pogovore o iranskem jedrskem programu.


Hamenej zahteva preiskavo
Vrhovni iranski voditelj ajatola Ali Hamenej je ukazal preiskavo glede izidov petkovih volitev, ki so v državi sprožile proteste. Ajatola se je z domnevno poraženim Musavijem sešel že v soboto in ga spodbudil, da pri svoji zahtevi vztraja na miren in zahteven način.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je odpovedal današnjo pot v Rusijo, kjer bi se moral udeležiti azijskega varnostnega vrha.


Volitve razdvojile Iran
V nedeljo so v nekaterih predelih prestolnice izbruhnili spopadi med policijo in Ahmadinedžadovimi nasprotniki, pri čemer so policisti s protestniki večkrat obračunali s pendreki in solzivci, več deset pa so jih tudi prijeli. Na univerzi so preiskali tudi več študentskih sob. Policija je poostrila nadzor nad "utrdbo" Musavija, ki je pozval k "smrti diktatorja".

Musavi je uradno pozval islamski varstveni svet, ki mora potrditi izide volitev, naj te razveljavi, privržence pa pozval, naj nadaljujejo proteste. Varstveni svet je sporočil, da je prejel pritožbi dveh predsedniških kandidatov in da bo o njiju odločil v desetih dneh. "Pozivam te, iranski narod, k nadaljevanju vsedržavnih protestov na miren in zakonit način." O izidu volitev je govoril tudi na srečanju z najvišjim verskim voditeljem ajatolo Hamenejem.

Pomisleki o izidu
Pomisleke o volitvah sta poleg ameriškega podpredsednika Joeja Bidna izrazila tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier in njegov francoski kolega Bernard Kouchner. "Obstaja veliko poročil o sleparstvu," je dejal nemški minister. "Žal mi je, da je namesto odprtosti sledil brutalen odziv," pa je dodal francoski minister. Ahmadinedžadu so medtem že čestitali predsedniki Iraka, Afganistana in Venezuele.

Ahmadinedžad je vse sume o legitimnosti in zakonitosti volitev zavrnil in dejal, da je izid "zelo točen", islamska republika pa ni bila po njegovem mnenju še nikoli bolj zdrava. "Nekateri želijo demokracijo le za svojo korist."

Na petkovih predsedniških volitvah, ki se jih je udeležilo 85 odstotkov volilnih upravičencev, je Ahmadinedžad prejel skoraj 63 odstotkov glasov.

K. T.

Protesti v Iranu se nadaljujejo