Kjulova so ubili med jutranjo gnečo v središču bolgarske prestolnice. Foto: EPA
Kjulova so ubili med jutranjo gnečo v središču bolgarske prestolnice. Foto: EPA
Emil Kjulov
Emil Kjulev je bil med najbogatejšimi Bolgari. Foto: Reuters

Zadnji v nizu odmevnih umorov v Bolgariji se je zgodil zgodaj zjutraj v središču Sofije, ko je najmanj en napadalec s streli prerešetal avtomobil Kjuleva, ki je umrl kmalu po streljanju, njegov voznik pa je bil ranjen.

Kjulev je bil pred padcem komunizma leta 1989 minister za notranje zadeve. Njegova družba DZI ima premoženje v vrednosti več kot 600 milijonov dolarjev in je največja zavarovalnica ter osma največja banka, med drugim pa vodi tudi pokojninski sklad.

EU opozarja Bolgarijo
Dan pred umorom je Evropska unija Bolgarijo opozorila, da okrepi svoj boj proti organiziranemu kriminalu, saj ji v nasprotnem primeru grozi preložitev članstva za leto dni.

Vlada obljublja zlom kriminala
Nova bolgarska socialistična vlada je obljubila konec nasilja in je predlagala zakonodajo, ki bi spremenila počasno obravnavo na sodiščih in odpravila podkupljivost sodnikov, ki je so po mnenju mnogih krivi za to, da se kriminalci izmuznejo roki pravice.

Bolgarski notranji minister je obljubil povečanje naporov za boj proti organiziranemu kriminalu, ki bo vključeval tudi prepoznavanje kriminalnih skupin in preiskovanje njihovih utaj davkov.