John Demjanjuk je bil star 91 let, ko je sodišče lani odločilo, da je kriv vojnih zločinov. Foto: EPA
John Demjanjuk je bil star 91 let, ko je sodišče lani odločilo, da je kriv vojnih zločinov. Foto: EPA
Demjanjuk John
Delovna izkaznica Johna Demjanjuka, ki dokazuje, da je bil nacistični paznik. Foto: EPA

Med drugo svetovno vojno je bil Demjanjuk vojni paznik v nacističnem taborišču Sobibor na Poljskem. Čeprav je sam zanikal vse obtožbe, je sodišče odločilo, da je kriv poboja 27.900 Judov v plinskih celicah taborišča. V Sobiboru so sicer ubili 250.000 ljudi.

Nekdanjega nacističnega paznika je münchensko sodišče obsodilo na petletno zaporno kazen, a so ga zaradi visoke starosti izpustili iz zapora.

Nikoli ni priznal krivde
John Demjanjuk se je kot Ivan Demjanjuk rodil 3. aprila 1920 v ukrajinski vasici Dubova in delal na zadružni kmetiji kot voznik traktorja in tovornjaka. Med izbruhom druge svetovne vojne se je, kot milijoni drugih, pridružil Rdeči armadi. Leta 1942 naj bi ga zajela nemška vojska in ga leto pozneje "prisilila" v sodelovanje.

Zgodovinarji ocenjujejo, da je v nemških taboriščih umrlo najmanj tri milijone sovjetskih vojakov. Večina jih je umrla zaradi lakote. "Takrat bi dal za košček kruha svojo dušo," je dejal Demjanjuk na sodišču.

Potvarjanje resnice
Še na sojenju v Izraelu je trdil, da je bil tudi sam do leta 1944 ujetnik v taborišču Kelmno na Poljskem, nato pa so ga premestili v neko drugo taborišče v Avstriji, kjer se je pridružil ruskim vojakom, ki so prestopili v nacistično vojsko. A glede na pričevanje nemškega tožilca je bil Demjanjuk med marcem in septembrom leta 1943 vpleten v umor več tisočih Judov v nacističnem taborišču smrti Sobibor. Kot dokazno gradivo je tožilstvo predložilo celo spisek ljudi, ki jih je Demjanjuk pospremil v plinsko celico.

John Demjanjuk je leta 1952 z ženo in otrokom pobegnil v ZDA. V Clevelandu je opravljal delo avtomehanika in si celo pridobil ameriško državljanstvo. No, vsaj do leta 1981, ko mu ga je sodnik zaradi prikrivanja dejstva, da je sodeloval v vojni, razveljavil. Dve leti pozneje je Izrael zahteval njegovo izročitev, da bi mu sodili zaradi zločinov v Treblinki. Sumili so namreč, da je bil ravno on zloglasni sadistični paznik, ki so ga klicali po imenu Ivan Grozni.
Obsodbo so pozneje razveljavili, saj je obramba predložila identifikacijsko pazniško kartico, iz katere je bilo razvidno, da je Demjanjuk delal v Travniki - tam je nemška vojska urila nenemške prostovoljce za izvedbo umorov Judov. Demjanjuku so nazadnje sodili za zločine v Treblinki; našli pa so tudi zloglasnega Ivana Groznega, to je bil Ukrajinec Ivan Marčenko.

Nacistični paznik se je kot svoboden mož vrnil v ZDA, a kmalu so se pojavili novi dokazi, da Demjanjuk ni bil navaden paznik, temveč paznik v koncentracijskem taborišču. Novembra 2008 je tožilstvo zbralo dovolj dokaznega gradiva, da je bil John vpleten v poboj 27.900 Judov.