Maza je bil na mesto generalnega državnega tožilca imenovan pred letom dni. Foto: Reuters
Maza je bil na mesto generalnega državnega tožilca imenovan pred letom dni. Foto: Reuters

Maza je bil globoko vpleten v katalonsko krizo in je prejšnji mesec izdal obtožnice zaradi upora in prisvajanja sredstev proti katalonskemu voditelju Carlesu Puigdemontu in sodelavcem zaradi nezakonitega referenduma o neodvisnosti Katalonije.

66-letni Maza je bil na položaj generalnega državnega tožilca imenovan novembra lani, njegova nenadna smrt pa je pretresla španski politični vrh.

Španski premier Mariano Rajoy je izrekel sožalje družini pokojnega tožilca, španski pravosodni minister Rafael Catala pa ga je označil za izjemnega pravnika in javnega uslužbenca.

Maza je bil globoko vpleten v ustavno krizo v Kataloniji - prav on je bil tisti, ki je odločil, da je poskus katalonskih separatistov, da se odcepijo od Španije, kriminalno dejanje. Njegova odločitev, da katalonske voditelje privede pred sodišče, je naletela na široko podporo v španski konservativni vladi.

Kot poroča BBC, Mazova smrt verjetno ne bo spremenila španske politike do osdtavljenih katalonskih voditeljev. Trenutno glavna tarča sodnega pregona, Puigdemont, ostaja v Belgiji in izpodbija prošnjo Španije po izročitvi.