Mvanavasa je prvič postal predsednik Zambije leta 2001, svoj drugi mandat pa je osvojil na volitvah leta 2006. Foto: EPA
Mvanavasa je prvič postal predsednik Zambije leta 2001, svoj drugi mandat pa je osvojil na volitvah leta 2006. Foto: EPA

59-letni Mvanavasa je umrl v bolnišnici v Parizu, kamor so ga prepeljali junija, potem ko ga je na vrhu Afriške unije v Egiptu zadela kap. V skladu z zambijsko ustavo bo vodenje države do novih volitev prevzel dozdajšnji podpredsednik Rupiah Banda.

Zaradi odločnega boja proti korupciji in omejitve javne porabe si je Mvanavasa pridobil zaupanje zahodnih donatorjev, ki mu tudi pripisujejo največ zaslug za znaten gospodarski napredek z bakrom bogate južnoafriške države. Gospodarska rast v zadnjih šestih letih je bila v povprečju pet odstotkov, medtem ko mu je leta 2006 prvič v treh desetletjih uspelo inflacijo znižati na enomestno številko.

Kljub dobrim gospodarskim kazalcem pa je imel Mvanavasa tudi kritike, ki so mu očitali, da so njegove gospodarske politike prinesle le malo koristi za večino od 11,5 milijona prebivalcev Zambije.

V primerjavi z drugimi sosedami Zimbabveja in drugih afriških voditeljev je bil Mvanavasa zelo kritičen do vladavine zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja. Že pred marčevskimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami v Zimbabveju je dejal, da bodo te prava sramota za Afriko.

G. V.