General Arcos je bil zaradi nasprotovanja obsojen na deset let zapora. Foto: EPA
General Arcos je bil zaradi nasprotovanja obsojen na deset let zapora. Foto: EPA
Kubanci še naprej trdno podpirajo svoje predsednika. Foto: EPA

Arcos se je bojeval ob Fidelu Castru na začetku revolucije leta 1959, pozneje pa je zaradi prepričanja, da je vlada preveč avtoritarna, pristal v zaporu, obtožen protirevolucionarnega delovanja. Umrl je zaradi srčnega napada v havanski bolnišnici, potem ko je zadnji mesec preživel v bolnišnici zaradi pljučnice in infekcije.

Leta 1953 je bil ranjen v napadu, zaradi česar je ostal delno hrom. Skupaj s Castrom in drugimi soborci revolucije je preživel 21 mesecev v zaporu na otoku Pines, od koder so jih izpustili, ko jim je pomilostitev podelil diktator Fulgencio Batista, ki ga je podpirala Bela hiša. Pozneje je postal kubanski veleposlanik v Belgiji, leta 1964 pa so se poti s Castrom zaradi njegovih kritik režima razšle. Zaradi nasprotovanja režimu so ga obsodili na deset let zapora, od katerih je odsedel tri.

Življenje na Kubi se vrača v ustaljene tirnice
Medtem se življenje na Kubi po vznemirjenju, ki sta ga povzročili Castrova bolezen in njegova predaja začasne oblasti bratu Raulu, vrača v normalne tirnice. V ameriškem Miamiju, kamor se je pred Castrovo oblastjo zateklo veliko Kubancev, pa je mogoče celo staviti, kdaj bo Castro umrl.

Po ulicah kubanskih mest je še vedno povečan nadzor vojske in policije. Da je s Castrom vse v redu, pa je potrdila tudi hčerka legendarnega Cheja Guevare, s katerim sta se skupaj bojevala."Sprva smo bili zelo prestrašeni, a El Comandante dobro okreva. Mirni smo," je zapisala v spletnem klepetu na strani zunanjega ministrstva.

Bela hiša je sporočila, da pripravlja načrte za primer političnega pretresa na Kubi. Tiskovni predstavnik Tony Snow je ob tem poudaril, da so načrti trenutno zgolj hipotetični. ZDA sicer pozorno spremljajo razvoj dogodkov v tej otoški državi.