Delić je JLA zapustil leta 1992. Foto: BH-News
Delić je JLA zapustil leta 1992. Foto: BH-News

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je Delića septembra 2008 obsodilo po poveljniški odgovornosti zaradi okrutnega ravnanja s srbskimi vojaki, ki so ga izvajali vojaki pod njegovim poveljstvom med letoma 1993 in 1995 med vojno v BiH-u.
Obsojen je bil tudi zaradi zločinov zloglasne enote tujih islamskih borcev mudžahidov - ta je bila prav tako pod njegovim poveljstvom -, saj njihovih zločinov ni preprečil in kaznoval. Po prestanih dveh tretjinah kazni so ga predčasno izpustili maja lani.

Med najvišjimi obsojenimi poveljniki
Delić je bil tesen sodelavec pokojnega predsednika BiH-a Alije Izetbegovića, bil je tudi svetovalec za vojaška vprašanja nekdanjega bošnjaškega člana predsedstva BiH-a Sulejmana Tihića. Delić, ki je leta 1992 zapustil Jugoslovansko ljudsko armado kot podpolkovnik, je načelnik generalštaba vojske BiH-a, v kateri so bili večinoma Bošnjaki, postal junija 1993. Po koncu vojne leta 1995 je oktobra 1996 postal načelnik generalštaba vojske Federacije BiH-a. Upokojil se je julija 2000.
Delić je bil eden najvišjih poveljnikov vojske BiH-a, ki so mu sodili v Haagu. Obtožen je bil leta 2005, ko je tudi prostovoljno odšel v Haag, na začetek sojenja pa je čakal na prostosti. Na sojenju, ki je potekalo od 9. julija 2007 do 10. junija 2008, se je izrekel za nedolžnega. Tožilstvo je zanj zahtevalo sedem let zapora, njegov odvetnik pa je januarja letos zaradi utemeljenega dvoma vložil zahtevo za njegovo oprostitev.
O vzroku smrti 61-letnega Delića sicer mediji v BiH-u ne poročajo. Navajajo tamkajšnje vire, da je bil v zadnjih dneh večkrat pri zdravniku.