V prisilno poroko je vsako leto prisiljenih 12 milijonov deklic. Število otroških porok se sicer zmanjšuje, v zadnjih desetih letih se je delež žensk, ki so se poročile kot mladoletnice, zmanjšal za 15 odstotkov, vendar pa v nekaterih predelih boj proti otroškim porokam poteka prepočasi.

Največ otroških nevest je v Južni Aziji, 285 milijonov, sledi podsaharska Afrika s 115 milijoni. Foto: Reuters
Največ otroških nevest je v Južni Aziji, 285 milijonov, sledi podsaharska Afrika s 115 milijoni. Foto: Reuters

Kot je zapisala Henriette Fore, je rešitev preprosta: otroške poroke je treba prepovedati in vlagati v izobraževanje in opolnomočenje mladih, družin in skupnosti, da bi dosegli pozitivne spremembe. "Šele takrat bomo lahko končali to uničujočo prakso in do leta 2030 rešili 150 milijonov ogroženih deklet," je poudarila.

Sorodna novica Bo Pakistan le sprejel "protiislamski" zakon o odpravi otroških porok?

Kot opozarjajo v Unicefu, ima prisilna poroka v času otroštva za dekle posledice za vse življenje: zmanjšajo se njene možnosti za izobraževanje, na drugi strani pa poveča tveganje za nasilje. Povečajo se tudi možnosti, da bo zanosila že kot najstnica, ko je tveganje za zaplete zanjo večje kot pri ženskah, ki zanosijo po 20. letu.

Padec števila otroških porok v Indiji
V Južni Aziji se je tveganje za otroške poroke zmanjšalo za več kot tretjino – s skoraj 50 odstotkov pred desetimi leti na 30 odstotkov danes, predvsem zaradi zmanjševanja razširjenosti otroških porok v Indiji. Razmere v podsaharski Afriki so na drugi strani zelo skrb vzbujajoče, predvsem zaradi počasnejšega napredka.

Od leta 2017 so v Evropski uniji le štiri države, ki ne dopuščajo nobene izjeme od najnižje starosti – 18 let za poroko.

Kot so še sporočili iz Unicefa, bi, če bi želeli izkoreniniti otroške poroke do leta 2030, moral biti globalni napredek 12-krat hitrejši od stopnje v zadnjem desetletju.