Splošna razprava svetovnih voditeljev članic Združenih narodov bo potekala od 22. do 30. septembra, zaradi pandemije koronavirusa prvič do zdaj virtualno brez fizične prisotnosti delegacij z vsega sveta. Foto: EPA
Splošna razprava svetovnih voditeljev članic Združenih narodov bo potekala od 22. do 30. septembra, zaradi pandemije koronavirusa prvič do zdaj virtualno brez fizične prisotnosti delegacij z vsega sveta. Foto: EPA

Slovenijo bi moral letos v New Yorku zastopati predsednik Borut Pahor, ki pa se bo tako kot njegovi kolegi oglasil iz svoje prestolnice. Vnaprej posnete govore svetovnih voditeljev bodo predvajali v dvorani Generalne skupščine, napovedovali pa jih bodo diplomatski predstavniki 193 držav članic ZN-a, ki so v New Yorku. V dvorani jih bo poslušal po en predstavnik vsake države članice.

Ni sicer izključeno, da se kakšen vodja delegacije ne bo pojavil tudi v živo v New Yorku, saj je nekaj predsednikov in drugih voditeljev izrazilo interes za to, sekretariat ZN-a pa jim tega ne more prepovedati. Morajo pa računati na 14-dnevno karanteno, ki velja za obiskovalce v državi New York.

Kot je za TV Slovenija poročal dopisnik Andrej Stopar, bo virtualnost razsežnost, ki bo obvladovala teden dni dogajanja na Generalni skupščini. Takšen bo dogodek, s katerim bodo počastili 75-letnico organizacije, napovedan za 21. september. Na tak način se bodo v zasedanje s svojimi govori vključevali voditelji, kar se začenja 22. septembra.

Guterres: ZN je stopil v korak s časom

"Izpeljali smo veliko sprememb v vodstvenem sistemu, zdaj je manj birokratski in bolj prožen. Spremenili smo proračunska pravila. Tudi upravljanje organizacije je drugačno," je generalni sekretar Antonio Guterres zagotovil, da je ZN stopil v korak s časom in se odzval na zahteve po reformi.

75. zasedanje Generalne skupščine bo virtualno

Razen tega, da v New Yorku zadnji teden septembra, ki je mesec, ko se v mestu zberejo svetovni voditelji, ne bo tradicionalne gneče in prometnih zamaškov, bo uvod v zasedanje nove Generalne skupščine potekal skoraj tako kot vedno z raznimi spremljevalnimi dogodki, ki pa bodo potekali prek spleta. Poleg voditeljev bodo sodelovali tudi ministri, predstavniki civilne družbe, gospodarstva in medijev.

V nedeljo, 20. septembra, bo potekala posebna slovesnost, s katero bodo počastili 75. obletnico svetovne organizacije, ki jo bo v živo odprl Guterres. Na daljavo pa bodo nastopili voditelji. Splošno razpravo bo odprl predsedujoči 75. zasedanja Generalne skupščine Volkan Bozkir iz Turčije, ki je bil na položaj izvoljen letos junija. Razprava s predvajanjem govorov se bo nadaljevala do 30. septembra, ko bo potekal tudi vrh o biotski raznolikosti.

Posebna pozornost trajnostnemu razvoju

Naslednji dan, 1. oktobra, bo potekalo zasedanje na visoki ravni ob 25. obletnici 4. Svetovne konference o ženskah. Že 18. septembra pa se prvič doslej praznuje dan enakosti plač, s katerim se bo opozorilo, da so ženske na svetu za enako delo še vedno manj plačane od moških. Manj bodo tudi zastopane med splošno razpravo, saj naj bi bilo od več kot 190 govornikov le 11 žensk. V petek, 2. oktobra, bo plenarno srečanje na visoki ravni za promocijo mednarodnega dneva za popolno odpravo jedrskega orožja.

Posebna pozornost bo tudi tokrat namenjena trajnostnemu razvoju. Zmanjšanje revščine, enakosti spolov in pravic žensk, ohranjanje miru in zaščita planeta ostajajo na vrhu agende ZN-a, pandemija koronavirusa pa je še bolj pokazala na potrebo po mednarodnem sodelovanju oziroma multilateralizmu. Za premik na teh področjih so potrebni sodelovanje, enotnost in solidarnost, je poudaril nekdanji generalni sekretar Ban Ki Mun: "Mislim, da se ZN lahko uspešno loti problemov in jih reši le, če svetovni politiki in ljudje delujejo enotno."