Argentinci vseh starosti se v teh dneh veselijo velike obletnice. Foto: EPA
Argentinci vseh starosti se v teh dneh veselijo velike obletnice. Foto: EPA
Po štirih letih prenovitvenih del se je odprl sloviti Teatro Colon, zgrajen po vzoru milanske La Scale. Foto: EPA

V ta namen se je v prestolnici Buenos Airesu v ponedeljek po štirih letih prenovitvenih del odprla ena najslavnejših opernih hiš na svetu Teatro Colon, kjer je bila posebna slovesnost, ki je vključevala balet in izseke iz slavnih oper, ki so jih s projektorji projicirali na zunanje stene.
Ponovnega odprtja se je udeležil tudi urugvajski predsednik Jose Mujica, ki bo danes ob boku argentinske predsednice Cristina Kirchner ter predsednikov Brazilije, Čila, Venezuele, Bolivije, Paragvaja in Ekvadorja načeloval slavnostni paradi na razpotegnjeni Aveniji 9. julija.
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je že včeraj v izjavi za javnost čestitala Argentini za njeno veliko obletnico. "Ko letos praznujete 200. obletnico Argentine, vam ljudje ZDA pošiljamo svoje iskrene čestitke in najboljše želje," je dejala Clintonova.
"Globoko smo hvaležni za številna leta sodelovanja in medsebojnega spoštovanja med našima dvema državama in se veselimo naših nadaljnjih skupnih prizadevanj," je dodala.
Največja zabava na prostem
Slavja ob 200. letnici so se v Buenos Airesu začela že v petek, udeležilo pa se jih je več milijonov ljudi, kar pomeni največjo argentinsko zabavo na prostem, odkar je država leta 1983 praznovala svojo vrnitev k demokraciji po sedmih letih vojaške diktature.
Z revolucijo 25. maja 1810 se je Argentina začela otresati kolonialne vladavine Španije, ko so se na tisti dan v Buenos Airesu domoljubi odločili kljub španskim oblastem ustanoviti prvi avtonomni vladni svet.
Storjen je bil prvi korak procesa, ki je vodil do neodvisnosti Čila in Peruja in 9. julija 1816 Argentine same.